В Деня на театъра ще бъдат връчени Националните награди ИКАР '2024

Националните награди за сценични изкуства ИКАР ще бъдат връчени на официална церемония, която ще се проведе от 19:00 ч. в Народния театър „Иван Вазов“ на 27 март – Световен ден на театъра. Събитието е част от XIX "Софийски театрален салон" на Съюза на артистите в България, който тази година се провежда под мотото: „Бойно поле за действие“.

"Софийски театрален салон" е част от Календара на културните събития на Столичната община.

Наградите за сценични изкуства ще бъдат раздадени за 50-и юбилеен път и ще отличат творци в 23 категории. Водещи на събитието ще бъдат младите актьори Стелиян Радев и Катрин Гачева, които ще изпълнят и музикални откъси заедно с дамския етно хор "Вакари". И тази година гостите пред Народния театър ще бъдат посрещнати от артистите от трупа "Канетикс" и жената каучук – Сирма Добрева, а холивудският актьор Димитър Маринов ще връчи една от специалните награди на церемонията.

Три са специалните награди – доц. д-р Биляна Томова ще получи приза за "Постижения в преподавателската дейност", сценографът Вечеслав Парапанов ще бъде удостоен с "Награда за чест и достойнство" на председателя на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев, актрисата Мария Каварджикова ще излезе на сцената, за да получи приза за "Изключителен принос към българския театър".

Билетите за церемонията вече са в продажба и могат да бъдат закупени от касите на Народния театър или онлайн. Приходите от продажбата на билети са предназначени за "Здравния фонд" на Съюза на артистите в България, чрез който се подпомагат членове на САБ при животоспасяващи операции. От 2007 г. досега благодарение на този Фонд са подпомогнати над 150 артисти.

Церемонията ще се излъчи пряко от 19:00 часа по БНТ 2 и на запис на 28 март от 22:00 часа по БНТ 1.
"Софийски театрален салон" се осъществява с финансовата подкрепа на Столичната община – Календар на културните събития.
 

 

21.03.2024