Back Решения на Софийския оперативен щаб от 15 април

 

  • От 00:00 ч. тази нощ въвеждаме частично ограничителни мерки на територията на кв. „Факултета“ и кв. „Филиповци“. Причината е регистриран ръст на случаите на заразени с COVID-19 и установени огнища на зараза с голям брой контактни лица. Заповедта за ограничителните мерки се издава от директора на Столичната здравна инспекция д-р Пенчев по предложение на Софийския оперативен щаб.
  • До второ нареждане се забранява влизането и излизането от „Филиповци“ и „Факултета“, освен за отиване на работа с представяне на служебна бележка от работодател и нужда от медицинска помощ. Ограничава се и движението на територията на двата квартала с изключение на излизания за посещение при личен лекар и за закупуване на храна и лекарства. Забранява се събирането на повече от двама души на улици и в междублокови пространства, както и отбелязването на семейни тържества със събиране на близки.
  •  Директорът на СДВР старши комисар Хаджиев организира дейността на контролно-пропускателните пунктове. По искане на кмета на Столична община министърът на вътрешните работи Младен Маринов ще осигури за тях и допълнителен ресурс от МВР.
  • От днес екипи на СРЗИ започнаха взимането на проби от установени контактни лица на заразените с коронавирус. Тяхната работа в следващите дни ще бъде подпомогната от доброволци на Столична община. В двата района се изпълнява засилено почистване и дезинфекция.
  • По заповед на кмета на Столична община ще бъдат налагани санкции на всички почистващи фирми, чиито служители не носят предпазни маски и ръкавици по време на работа на територията на София.
  • Безплатното паркиране в „синя“ и „зелена“ зона се удължава до 26 април.