Назад

Приключва реконструкцията на сградата на Столичния куклен театър

"Вече сме на финала на цялостната реконструкция на сградата на Столичния куклен театър. Освен салонът и сцената, който са най-важни за представленията, са  ремонтирани всички останали помещения като гримьорни, фоайе, сервизни помещения." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при посещението си на строителния обект. "Остават довършителни работи и изграждането на тежкотоварна платформа за декорите. До края на октомври очаквам да приключат строителните дейности и през ноември да започнат репетициите и представленията за най-малките зрители – посочи още кметът на София Фандъкова. – Планираме през следващата година да се направи ремонт и на работилниците, където се създават декорите."

"Радваме се, че всичко това се случва и че децата на София ще имат едно чудесно реновирано място, отговарящо на всички изисквания. Радваме се, че артистите ще имат добри условия за работа" – сподели директорът на Столичния куклен театър Иван Райков. "Театърът вече има планове за допълнителни дейности като школа за деца, както и провеждането на уъркшоп за артистите и търсене на нови форми в изкуството. Получавайки сградата ще заработим на пълни обороти – посочи още Иван Райков. – Първата премиера в театъра ще се случи на 14 декември с представлението „Най-хубавият подарък“. 

"Културната инфраструктура е много важна. За малкия човек ходенето на театър е голям празник и е начин да възпитаваме интерес към културата и критичното мислене на децата " – каза зам.-кметът Тодор Чобанов, който присъства на проверката на строителните дейности.

"Нашата цел е да реновираме всички културни пространства, които имаме, и да създадем нови – открити сцени. Тези инвестиции са изключително важни за града, за неговия дух и неговата атмосфера. С тях София е жив и духовен град – каза Фандъкова. – През следващата година Столичната община планира цялостна реконструкция на Театър "София", която да бъде реализирана с европейски средства. Проектът е почти готов и до седмици предстои внасянето на апликационната форма. След ремонтите на Културния дом в "Красно село" и "Дружба", Столичната община подготвя проекти за ремонт на Културните домове „Надежда“ и „Средец“.