Назад

Макет на новата организация за безопасност на движението по ул. "Граф Игнатиев"

На столичния площад "Гарибалди" беше представен макет на новата организация за безопасност на движението по ул. "Граф Игнатиев" в присъствието на зам.-кмета на София Дончо Барбалов, главния архитект Здравко Здравков, председателя на Столичния общински съвет Елен Герджиков, арх. Иво Пантелеев, представители на строителя и общински съветници.

За първи път в България се изпълнява споделено трасе. Спазвайки изискванията за безопасност и разделянето му от пешеходните пространства, проектантите предложиха решение.

Общо 500 ограничители във формата на призма с височина около 30 см ще маркират трамвайния път по ул. „Граф Игнатиев“, който е част от проекта за цялостно обновяване на централната зона IV на столицата. В рамките на следващите дни ще бъдат монтирани първо 250 от ограничителите, а през предстоящите седмици – останалите. До поставянето на всички ограничители в участъците, в които предстои  монтажът им, ще има временна сигнализация с т.нар. бализи. Тяхната цел е да се повиши вниманието на пешеходците в района на трамвайните линии, тъй като ул. „Граф Игнатиев“ вече няма да има тротоари и е първата в града със споделено пространство между минувачите и обществения транспорт. Ограничителите ще бъдат монтирани откъм късата им страна, за да отнемат най-малко място. Те ще са на разстояние през 3,40 м, каквато е нормата за безопасност.

Напомняме, че в първоначалния идеен проект за реконструкция на ул. „Граф Игнатиев“ беше заложено изцяло споделено пространство без ограничители. При обществените дебати, както и последващите становища на експертите, включително и на КАТ,  в проекта беше включено поставянето на ограничители. Проектантите предложиха монтирането на кубове, каквито вече има на ул. „Солунска“. Столичани ги харесаха и  ги използват за „масички“ и „столчета“.  Това обаче би било опасно в близост до трамвайните релси на ул. „Граф Игнатиев“. Бяха обсъдени и показани различни проекти и идеи за друг тип ограничители.

Окончателното решение са показаните на макета призми. Такива има в градове като Мадрид и Антверпен (виж снимките).

Центърът за градска мобилност започва кампания, с която напомня за връщането на трамвайните мотриси по ул. „Граф Игнатиев“. Флаери и плакати ще информират, че редът на движението е променен. Специално внимание ще се обърне на учениците от 6-то и 7-мо училище. След завършването на ремонта на улицата през следващата календарна година по „Граф Игнатиев“ няма да се движат и автомобили.