Назад

Фандъкова: "Изграждаме над 50 километра водопровод и канализация"

"През тази година на територията на София изграждаме над 50 километра водопровод и канализация."  Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на проверката си на строителство на канализация в кв. Симеоново“. В проверката участваха зам.-кметът Ирина Савина и кметът на район „Витоша“ Теодор Петков.

Инвестициите са от бизнес плана на "Софийска вода". "Знаете, че задължаваме „Софийска вода“ АД ежегодно да инвестира не само в подмяна на водопроводни мрежи, което е много важно за качеството на водата и за преодоляване на загубите на вода, но и в изграждане на канализация.   Надявам се, че хората  в квартал „Симеоново“  оценяват тези усилия и ще се включат" – каза Фандъкова. След полагането на канализация фирмата ще ремонтира цялостно улицата. В квартал „Симеоново“ през последните години са изградени над 4 километра канализация и 12 километра водопровод.

Кметът Фандъкова припомни, че Столичната община е защитила три проекта по ПУДОС и с осигурените средства се  изгражда канализация в квартал „Горна Баня“, в  местност Сливница и се реализира проект в един от новите презастроени квартали „Кръстова вада“.

46 километра водопровод и канализация  ще бъдат изградени със средства по инвестиционната програма на "Софийска вода" в кварталите „Модерно предградие“, „Горна Баня“ и „Бенковски“.

"В момента се подготвя регионално прединвестиционно проучване, което се финансира от ОП „Околна среда“ и частично от  Столичната община. Анализът  трябва да бъде готов  следващата година и то да ни даде възможността да кандидатстваме по ОП “Околна среда“ за този програмен период" – посочи още Фандъкова.

"До средата на следващата година трябва да са ясни местата, които консултантът по Регионалното предпроектно проучване ще идентифицира като важни и приоритетни и които ще включим в апликационната форма. Надявам се навсякъде, където няма изградена канализация съгласно европейските директиви, да започнем поетапно да я изграждаме с европейски средства или с пари на концесионера. Работим за всеки квартал и за всяко село на територията на Столична община“ – заяви заместник-кметът на София по инвестиции и строителство Ирина Савина. 

Очакваме над 200 милиона лева инвестиции от „Софийска вода“, средства, които са включени в техния бизнес план,  и около 400 милиона лева от ОП „Околна среда“, което означава, че ще осигурим 600 милиона лева за изграждане на водопровод и канализация през следващите години. 

"През последните години имаме изградени около 200 километра водопровод и канализация на територията на цялата Столична община" – припомни още Фандъкова и уточни, че "това са едни от най-сериозните инвестиции, на много места те са свързани не само със строителство, но и със  отчуждителни процедури. 

Най-важната мярка срещу наводненията е изграждането на адекватна ВИК система" – посочи още кметът Фандъкова .