Обратно Народен театър ИВАН ВАЗОВ

 

Сградата на Народния театър в София е завършена през 1907 година. Построен е по проект на виенските архитекти Ф. Фелнер и Х. Хелмер върху мястото, заемано през 80-те години на 19-ти век от дъсчената постройка на театър "Основа". Театърът носи името на класика  поет и писател Иван Вазов.

За изграждането на новия театър Народното събрание гласува закон за набирането на парични средства, а Столичната община предоставя място за строежа.

Сградата е проектирана от виенските архитекти Фелнер и Хелмер, които са автори на още няколко десетки театрални сгради в много от европейските столици и други градове.

Впечатляваща е фасадата в неокласически стил, с шест колони, поддържащи триъгълен фронтон, върху който е изобразен бог Аполон в обкръжението на музите на изкуствата.

През 1923 г. сградата става жертва на пожар, след който оцелява само централната фасада, тя е възстановена през 1929 г. от немския архитект Мартин Дюлфер. По-късно през 1974 – 1976 г. е извършена мащабна реконструкция на първоначалния облик на Народния театър, както и съществени промени в неговия интериор. Сградата е възстановена в първоначалния си вид през 1976 година.

Народен театър "Иван Вазов" е най-големият театър в България и един от архитектурните символи на София.

В него се изявяват много от пионерите на българското театрално изкуство и най-големите ни театрални артисти през миналия век. На сцената му са играли всички най-значими представители на българското театрално изкуство.