Организация на движението във връзка с провеждането на вело състезание „София Бизнес Байк“


Забраняват се престоят и паркирането на пътни превозни средства, с изключение на автомобилите на участниците в мероприятието, както следва:

От 14.00 часа на 22.10.2022 г. до 15.00 часа на 23.10.2022 г. на паркинга на североизточната страна на моста пред nационален стадион „Васил Левски”.

От 06.00 часа до 15.00 часа на 23.10.2022 г. паркинга на югозападната страна на моста пред национален стадион „Васил Левски”.

От 6.00 часа до 15.00 часа на 23.10.2022 г. се забранява влизането на пътни превозни средства, с изключение на МПС на масов градски транспорт и на участниците в мероприятието на моста ул. „Ген. Гурко“ пред национален стадион „Васил Левски”.

От 09.00 часа до 13.30 часа на 23.10.2022 г. се забранява влизането на пътни превозни  средства, с изключение на автомобилите на участниците в мероприятието по:

 • ул. „Ген. Гурко“ в участъка между бул. „Васил Левски“ и бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“;
 • бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ в участъка между бул. „Цар Освободител“ и бул. „Черни връх“;
 • бул. „България“ в участъка между бул. „Черни връх“ и бул. „Витоша“;
 • южното пътно платно на бул. „България“ в участъка между бул. „Акад. Ив. Гешов“ и бул. „Черни връх“;
 • бул. „Драган Цанков“ в участъка между ул. „Митрополит Кирил Видински“ и бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“;
 • източното пътно платно на бул. „Черни връх“ в участъка между бул. “Арсеналски“ и бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“;
 • ул. „Проф. Фр. Нансен“ в участъка между бул. „Патриарх Евтимий“ и бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“;
 • западното пътно платно на транспортния тунел на бул. „Панчо Славейков“ (с посока на движение от ул. „Свиленица“ към бул. „България“);
 • ул. „Любен Каравелов“ в участъка между ул. „Ген. Паренсов“ и ул. „Ген. Гурко“;
 • ул. „Юрий Венелин“ в участъка между бул. „Васил Левски“ и бул. „Евлоги и Христо  Георгиеви“;
 • ул. „Ген. Паренсов“ в участъка между бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ и ул. Любен Каравелов“;
 • източното локално пътно платно на бул. „Черни връх“ в участъка между ул. „Бисер“ и бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“;
 • ул. „Калиакра“ в участъка между ул. „Ралица“ и бул. „Черни връх“;
 • ул. „Лозенец“ в участъка между ул. „Бисер“ и ул. „Калиакра“.

От 09.00 часа до 13.30 часа на 23.10.2022 г. се въвежда и частична промяна по маршрутите на линии от обществения транспорт както следва:

►  Електробусите от линия № 9 (в посока пл. „Орлов мост”) ще се движат от бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” надясно по бул. „Цар Освободител”, надясно по бул. „Васил Левски”, надясно по ул. „Шипка” и по маршрута си.

Автобусите ще спират на временна спирка на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” на 50.00 метра преди бул. „Цар Освободител” в посока пл. „Орлов мост“.

►  Автобусните от  линия № 72:

 • в посока ж.к. „Западен парк” ще се движат  от бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” надясно по бул. „Цар Освободител”, наляво по бул. „Васил Левски”, надясно по бул. „Патриарх Евтимий“, наляво по бул. „Прага”, ул. „Св. Георги Софийски” и по маршрута.
 • в посока Плиска автобусите ще се движат  от ул. „Св. Георги Софийски“ направо по бул. „Прага“, надясно по бул. „Ген. Скобелев” и транспортен тунел НДК, бул. „Васил Левски“, надясно по ул. „Шипка“, наляво по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ и по маршрута.          

Автобусите ще спират на временна спирка на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” на 50.00 метра преди бул. „Цар Освободител” в посока ж.к. „Западен парк” и на всички съществуващи тролейбусни и автобусни спирки в променения участък на маршрута.

►  Маршрутът на Автобусна линия № 75 се скъсява от автостанция „Гео Милев“ до Военна академия (обратен завой при ул. „Шипка“).

Автобусите ще спират на временна спирка на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ на 40.00 метра след ул. „Шипка“ в посока към автостанция „Гео Милев”.

►  Автобусните от линия № 76 (в посока ж.к. „Гоце Делчев”) ще се движат  от бул. „Цариградско шосе” по бул. „Цар Освободител”, наляво по бул. „Васил Левски”, бул. „Патриарх Евтимий“ (връщане по бул. „Ген. Скобелев” и транспортен тунел НДК), наляво по бул. „Прага”, ул. „Св. Георги Софийски”, наляво по бул. „Акад. Ив. Е. Гешов”, бул. „П. Ю. Тодоров” и по маршрута си, двупосочно.

Автобусите ще спират на всички съществуващи автобусни и тролейбусни спирки в променения участък на маршрута и на спирка с код 1288 „Пл. Орлов мост“ на бул. „Цариградско шосе“ преди бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” в посока ж.к. „Гоце Делчев”, за автобусна линия № 280 и тролейбусни линии №№ 3, 4, 5 и 11.

►  Превозните средства от електробусни линии №№ 84, 184 и автобусна линия № 505 (в посока ул. „Ген. Гурко“) ще се движат  от бул. „Цариградско шосе” надясно по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви”, обратен завой при ул. „Шипка” (Военна академия), бул. „Евлоги и Христо Георгиеви”, наляво по бул. „Цариградско шосе” и по маршрутите си.

Електробусите и автобусите ще спират на спирка с код 1288 „Пл. Орлов мост“ на бул. „Цариградско шосе“ преди бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” и на спирка с код 0442 „Военна академия” на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” след ул. „Шипка“ в посока пл.„Орлов мост“.

►  Автобусните от линия № 94 (в посока СУ „Св. Климент Охридски“) ще се движат  от бул. „Свети Наум” наляво по бул. „Черни връх”, наляво по бул. „Джеймс Баучър”, надясно по ул. „Стоян Михайловски” и по маршрута до ж.к. „Студентски град“.

Автобусите ще спират на съществуващите трамвайни спирки по бул. „Джеймс Баучер” и на временната спирка на бул. „Черни връх“ на 60.00 метра след левия завой от бул. „Св. Наум“.

►  Автобусните от  линия № 204 (в посока ж.к. „Гоце Делчев”) ще се движат  от бул. „Цариградско шосе” по бул. „Цар Освободител”, наляво по бул. „Васил Левски”, бул. „Патриарх Евтимий“ (връщане по бул. „Ген. Скобелев” и транспортен тунел НДК), наляво бул. „Прага”, ул. „Св. Георги Софийски”, наляво по бул. „Акад. Ив. Е. Гешов”, надясно по бул. „България” и по маршрута си, двупосочно.

Автобусите ще спират на всички съществуващи автобусни и тролейбусни спирки в променения участък на маршрута и на спирка с код 1288 „Пл. Орлов мост“ на бул. „Цариградско шосе“.

►  Автобусите от  линия № 604:

 • в посока институт „Пирогов” ще се движат от бул. „Цариградско шосе” по бул. „Цар Освободител”, наляво по бул. „Васил Левски”, бул. „Патриарх Евтимий“, наляво по бул. „Прага”, ул. „Св. Георги Софийски”, надясно по бул. „Акад. Ив. Е. Гешов” и по маршрута  си;
 • в посока гара „Искър” автобусите ще се движат от бул. „Пенчо Славейков” наляво по бул. „Прага”, надясно по бул. „Ген. Скобелев” и транспортен тунел НДК, бул. „Васил Левски”, надясно по бул. „Цар Освободител”, бул. „Цариградско шосе” и по маршрута си.

Автобусите ще спират на всички съществуващи тролейбусни и автобусни спирки в променения участък на маршрута и на спирка с код 1288 „Пл. Орлов мост“ на бул. „Цариградско шосе“ преди бул. „Евлоги и Христо Георгиеви”

►  Маршрутът на Тролейбусна линия № 7 (в посока ж.к. „Гоце Делчев“) се скъсява до кръстовище бул. „Васил Левски“ – бул. „Патриарх Евтимий“ (кино Одеон).

►  Трамваите от линия № 10 ще се движат :

 • от ж.к. „Западен парк“ до Съдебна палата, двупосочно
 • от пл. „Журналист“ до метростанция „Витоша“, двупосочно.

►  Трамваите от  линия № 12 ще се движат  от кв. „Илиянци“ по маршрута до кръстовище бул. „Витоша“-ул. „Алабин“, надясно по ул. „Алабин“, надясно по бул. „Христо Ботев“, наляво по бул. „Кн. Мария Луиза“ и по маршрута към кв. „Илиянци“.

►  Трамваите от линия № 18 ще се движат  от кв. „Орландовци“ по маршрута до кръстовище бул. „Витоша“-ул. „Алабин“, надясно по ул. „Алабин“, надясно по бул. „Христо Ботев“, надясно по бул. „Кн. Мария Луиза“, наляво по ул. „Козлодуй“ и по маршрута към кв. „Орландовци“.