Организация на движението във връзка с провеждането на протести на 18 май

 

На 18 май, сряда, се въвеждат промени в организацията на движение в София във връзка с провеждането на протести, съгласувани по Закона за събранията, митингите и манифестациите.

Синдикалните организации на работещите в градския транспорт на София организират протест с три сборни пункта – кръстовищата „Лъвов мост“, "Сточна гара" и "Петте кьошета".

Заявеният начален час на пунктове е 8 ч. и тръгване от тях в 9:30 ч. с провеждане на шествия.

От 9:30 ч. от трите пункта шествията тръгват към Министерство на финансите. Затова се очакват временни затруднения на движението между 9:30 – 10 ч. по следните маршрути:

- От пл. „Лъвов мост“ по бул. „Кн. Мария-Луиза“, бул. „Цар Освободител“, ул. „Г. С. Раковски“;
- От "Сточна гара" по бул. „В. Левски“, бул. „Цар Освободител“, ул. „Г. С. Раковски“;
- От "Петте кьошета" по бул. „Патриарх Евтимий“ и ул. „Г. С. Раковски“.

В 10:30 ч. протестиращите пред Министерство на финансите тръгват към Министерски съвет. Шествие от Министерство на финансите до Министерски съвет ще е по маршрут: ул. „Г. С. Раковски“ – бул. „Цар Освободител“ – пл. „Княз Александър I Батенберг“ – бул. „Цар Освободител“ до пл. „Независимост“. От 11 до 13 ч. протестът ще бъде пред Министерски съвет.

 

Вторият протест, който ще се проведе утре в София, е на Националния таксиметров синдикат. Той започва със сборен пункт на Южната дъга на "Околовръстния път" между бул. „Черни връх“ и бул. „България“.

От 07:00 до 22:00 часа ще се забрани престоят и паркирането на пътни превозни средства на бул. „Кн. Мария-Луиза“ между бул. „Тодор Александров“ и ул. „Екзарх Йосиф“.

От 09:00 до 22:00 часа се забранява движението и се разрешава паркирането на автомобилите на участниците в протеста в крайна дясна лента на пътното платно или локалното пътно платно, като се осигурят вход-изходите на прилежащите обекти, без да се засягат спирките на градския транспорт и извън зоните за престрояване на "Околовръстен път" между бул. „Черни връх“ и бул. „България“, посока бул. „България“.

Само при необходимост и по преценка на отдел „Пътна полиция“ при СДВР от 10:00 до 22:00 часа ще се забранява влизането на пътни превозни средства по бул. „Кн. Мария-Луиза“ между бул. „Тодор Александров“ и ул. „Екзарх Йосиф“ с изключение на колите на градски транспорт.

 

За третия протест, организиран от Камара на автомобилните превозвачи в България, се въвеждат следните промени в организацията на движение: От 07:00 до 22:00 часа се забранява престоят и паркирането на пътни превозни средства с изключение на автобусите и камионите на участниците в протеста, както следва:

- всички паркинги на пл. „Александър Невски“;

- на бул. „Кн. Александър Дондуков“ между ул. „Злетово“ и пл. „Независимост“;

- бул. „Тодор Александров“ между бул. „Христо Ботев“ и бул. „Кн. Мария-Луиза“.

От 08:30 до 22:00 часа се забранява движението и се разрешава паркирането на автобусите и камионите на участниците в протеста в двете активни десни ленти на пътното платно, като се осигурят вход-изходите на прилежащите обекти, без да се засягат спирките на масов градски транспорт и извън зоните за престрояване, както следва:

- на бул. „Цариградско шосе“ в участъка между "Околовръстен път" и „7-ми километър“ (пътен възел с бул. „Христофор Колумб“), в двете посоки.

- на бул. „Ботевградско шосе“ между магазин "Джъмбо" и бул. „Владимир Вазов“, в двете посоки;

- на бул. „Царица Йоана“ между бул. „Панчо Владигеров“ и бул. „Д-р Петър Дертлиев“, посока център, крайна дясна лента.

Само при необходимост и по преценка на отдел „Пътна полиция“ при СДВР от 10:30 до 22:00 часа на 18.05.2022 г.  ще се забранява влизането на пътни превозни средства с изключение на колите на масов градски транспорт, както следва:

- бул. „Кн. Александър Дондуков“ между моста „Чавдар“ и пл. „Независимост“;

- бул. „Тодор Александров“ между бул. „Кн. Мария-Луиза“ и ул. „Опълченска“.