11 уведомления за провеждане на протести на пл. „Народно събрание“ в периода 21 – 23 юни са получени в Столична община

11 уведомления за провеждане на протести на пл. „Народно събрание“ в периода 21 – 23 юни са получени в Столична община съгласно изискванията на Закона за събранията, митингите и манифестациите. 5 от уведомленията са подадени от сдружения и политически партии – това са политическа партия движение „Да България“, партия „Възраждане“, Българско национално движение ВМРО, сдружение „Толерантност“ и национално движение „Хан Кубрат“, а останалите 6 са подадени от различни физически лица.

Заявените цели на протестните мероприятия са: срещу смяната на Никола Минчев; в подкрепа на правителството на Кирил Петков; против кабинета на Кирил Петков и искане на оставката на правителството; за европейска България без мафия; срещу високите цени на горивата; за компенсации за високите цени на енергоносителите; защита на българския национален интерес в Македония.

Дирекция „Сигурност“ на Столична община е провела разговори с организаторите на всички заявени протестни мероприятия и ги съгласува по реда на тяхното заявление.

Поради факта, че уведомленията са за протести около сградата на Народното събрание, а част от мероприятията са противоречащи едно на друго, Столична община и Столична дирекция на вътрешните работи предприемат нужните мерки за физическо разделяне на противостоящите групи с цел гарантиране на живота и здравето на всички граждани.

Мероприятията са съгласувани по следния начин:

На 21 юни:

- от южната страна на сградата на Народното събрание, извън зоната за сигурност, протестни мероприятия срещу правителството на К. Петков.

- от северната страна на сградата на Народното събрание, извън зоната за сигурност, протестните мероприятия в подкрепа на правителството на Кирил Петков.

На 22 юни:

- от южната страна на сградата на Народното събрание, извън зоната за сигурност, протестни мероприятия в подкрепа на правителството на К. Петков.

- от северната страна на сградата на Народното събрание, извън зоната за сигурност, протестните мероприятия срещу правителството на Кирил Петков.

Размяната на местата на протестните мероприятия е съобразно времето на подаване на заявленията.

Във връзка с протестите на 21 и 22 юни Столична община информира гражданите и гостите на София, че движението в зоната на пл. „Народно събрание“, пл. „Св. Ал. Невски“, бул. „Цар Освободител“ и бул. „Дондуков“ в участъка от "Ларгото" до бул. „Васил Левски“ ще бъде силно затруднено.

От 21 юни до приключване на протестите се забранява престоят и паркирането на паркингите на пл. „Ал. Невски“, пл. „Народно събрание“, пл. „Княз Александър I“, по ул. „15 ноември“ и ул. „Оборище“ между ул. „Г. С. Раковски“ и бул. „В. Левски“, а на 22 юни се забранява паркирането по бул. „Дондуков“ между бул. „В. Левски“ и ул. „Г. С. Раковски“.

Напомняме, че съгласно Закона за събранията, митингите и манифестациите участниците в тях не могат да носят оръжие или други предмети, които могат да се използват против живота и здравето на хората или за причиняване на материални щети; граждани, които са в очевидно нетрезво състояние или маскирани с цел да се затрудни тяхното разпознаване.