Новини

30.09.2020
На бул. „България“ е обособена втора лента за ляв завой към бул. „Тодор Каблешков“ посока бул. „Цар Борис III”

...

30.09.2020
Общински болници започват безплатни прегледи за рак на млечната жлеза

...

29.09.2020
Нова апаратура за извършване на ехографски изследвания е доставена в общински ДКЦ

...

25.09.2020
Фандъкова: Готови сме с предложения за законодателни промени, с които да се засили контролът и отговорността на всички участници в строителния процес

...

Назад

Теодосий Спасов се включва в летния сезон на Софийската филхармония (зала "България" на 16 август от 19.00 ч.)

С три авторски произведения кавалджията на света излиза на сцената на зала "България" на 16 август от 19 ч. Теодосий Спасов и Софийската филхармония ще представят Концерт за кавал и оркестър, „Нещо прекрасно“ и „Отворено настроение“ под диригентската палка на Григор Паликаров. В програмата е включена още и "Кармен", сюита на Бизе-Шчедрин.

Tеодосий Спасов е музикант с огромен кръг почитатели по цял свят. Той беше първият, който започна да свири джаз на кавал, а смесването на народна музика с елементи от джаз и класика са в основата на почти всички авторски пиеси на Теодосий. Теодосий Спасов разработва свой собствен, уникален стил на свирене. Неговите изпълнения са необикновен синтез между традиционен фолклор, джаз, класическа музика. В последните години композира филмова и театрална музика и творби за симфоничен оркестър и кавал. Има издадени над 38 компактдиска със солови изпълнения и с различни музикални състави.

Свири с фолклорни, джазови и класически оркестри и състави, с именити български и чужди музиканти, между които музикалните състави на Българското национално радио, Хор „Мистерията на българските гласове”, Ансамбъл „Филип Кутев”, Иво Папазов, Георги Янев, Петър Ралчев, Милчо Левиев, Йълдъз Ибрахимова, Симеон Щерев, Веселин Николов, Петър Петров, Анатоли Вапиров, „Акустична версия”, групата на индийския перкусионист Трилок Гурту, Раби-Абу Халил, Глен Велез, Дейв Лийбман, Глен Мур, Мино Синелу, Пол Макендлез, Били Кобъм, Марк Джонсън, Казуми Ватанабе. Три години свири в световно известното ирландско музикално-танцово шоу Riverdance. Заедно с диригента Кристиян Ярви, китаристите Влатко Стефановски и Мирослав Тадич в проекта „Балканска треска“, представен съвместно с Лондонски симфоничен оркестър, Филхармоничен оркестър "Монако", MDR Orchestra Лайпциг, Симфоничен оркестър на БНР и Македонска филхармония.

През 1995 списание “Нюзуик” го нарежда между най-талантливите музиканти от Източна Европа. В рубриката “най-доброто от Изтока” е отбелязано: “Спасов не просто оцелява в посткомунистическата културна пустош – той създава нов музикален жанр.”

Концертът е част от Културния календар на Столична община.

Билети можете да откриете на касата на зала „България“ и в Ивентим.

Само през август Софийската филхармония ще зарадва почитателите си и с 20% отстъпка от цената на абонаментните цикли за есенния полусезон.