Новини

05.12.2019
68 души са включени в доброволното формирование на Столичната община

Ние първи сформирахме доброволно формирование за реакция при овладяване на бедствия и извънредни ситуации през 2011 г. ...

04.12.2019
Фандъкова: Монтираме 180 филтъра на комини от домакинства, които се отопляват на дърва и въглища

Тези домакинства са в районите “Красна поляна“ и „Слатина“ ...

04.12.2019
Столична община и Duracell подаряват коледни дръвчета на социалните услуги за деца и младежи в столицата

Декември е уют, светлина, усмивки и незабравими моменти с любимите хора ...

04.12.2019
Изложба с обич и почит към Стефан Данаилов

28 пана със снимки от някои от най-емблематичните роли на любимия актьор и преподавател Стефан Данаилов са изложени в Галерия на открито в Градската градина ...

Назад

Регионален исторически музей – София представя археологическата изложба "Опазваме миналото с поглед в бъдещето"

РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – СОФИЯ представя археологическата изложба "Опазваме миналото с поглед в бъдещето".

Откриването е на 5 декември 2019 г. (четвъртък) от 18:00 ч. в Регионалния исторически музей – София (пл. "Бански" № 1).

Временната експозиция "Опазваме миналото с поглед в бъдещето" е съставена от артефакти от археологически обекти от различни епохи на територията на цяла България. Проектите, посредством които са осъществени проучванията, са реализирани или подкрепени от фондация "Балканско наследство".

Сред обектите, присъстващи в изложбата чрез експонати, са: неолитното селище в м. Масовец (с. Илинденци); халколитната селищна могила "Юнаците"; укреплението от бронзовата епоха в м. Бресто до с. Баня (Разложко); античният некропол и култов център на Аполония Понтика (днешен Созопол); античният търговски център (емпорион) Пистирос (при гр. Септември); раннохристиянският манастир на хълма Джанавара (край Варна); късноантичната крепост Бона Мансио при гр. Септември и средновековно селище там.

Откриването на изложбата е предшествано от представяне на гръцката неправителствена организация "Диазома" от нейния програмен директор г-н Евдокимос Фрегоглу. Тя е успешен пример за взаимодействие на неправителствения и държавния сектор за опазване на археологическото наследство на Гърция. Презентацията е на английски език и ще се проведе в Триъгълната кула на Сердика (бул. "Княгиня Мария-Луиза" № 16) на 05 декември 2019 г. (четвъртък) от 16:00 ч.

Изложбата гостува на Регионалния исторически музей – София в периода 05 декември 2019 – 02 февруари 2020 г.

Фондация "Балканско наследство" е българска неправителствена организация в обществена полза и културна институция, основана през 2008 г. Тя подкрепя изследването, опазването, популяризирането и рационалното използване на балканското културно наследство. Основна програма на Фондацията е “Полево училище "Балканско наследство". Предлага практически ориентирани курсове в сферата на археологията, консервацията и реставрацията, предназначени за международна академична и неакадемична аудитория.