Новини

01.07.2022
Награда цялостен принос в реализирането на политики за социално развитие и по-добър живот в България

...

01.07.2022
Експертно обсъждане на предстоящ проект за адаптация към климатичните промени – Превенция и адаптация на градската инфраструктурата към ефекта на топлинен остров

...

01.07.2022
На 3 юли 2022 г. участниците от Зелена школа 2022 ще посетят мандра „Хармоника“, с. Мало Бучино

...

01.07.2022
Мирослав Боршош: „Откриваме A to JazZ Фестивал с легендарния китарист Джон Маклафлин“

...

Назад

Събития на 24 май по повод деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура

Столична библиотека с празнична програма за 24 май.

Тематични изложби, артпрояви в Детския център и на пл. "Славейков", гостуване на Библиобуса на празника на район "Овча купел"    

 

С богата празнична програма Столична библиотека отбелязва Деня на Св. братя Кирил и Методий, българската азбука, просвета и култура и славянската книжовност – 24 май. Тематичната изложба „Първоучителите“ представя интересни, някои малко познати издания от фонда на Столична библиотека от колекциите на секторите „Изкуство“ и „Книжовно наследство“, както и оригинални постери, които илюстрират основните теми на експозицията – Празникът, Първоучителите, техните ученици и последователи. Включени са ценни албуми и редки издания от Асен Василиев, проф. Атанас Божков и др известни автори, представящи образите на Първоучителите в иконописното и изобразителното изкуство. Интерес представляват книгите, представящи различни български шрифтове и азбуките – глаголицата и кирилицата, както и първи нотни издания и грамофонни плочи с музикални творби, посветени на Светите братя Кирил и Методий. Посетителите ще могат да видят и редки книги за Светите братя и техните ученици и сборници жития, представени от Ал. Теодоров-Балан, Иван Дуйчев, Васил Киселков, Ян Билли, Никифор Начов, проф. Емил Георгиев, Цветан Стоянов и др. Откриването на експозицията ще бъде на 23 май от 11 часа в Мраморното фоайе на Библиотеката.

На 21 май в Детския център съботното артателие на художника Христо Кърджилов ще бъде посветено на най -българския празник. По случай 24 май Детският център провежда конкурс за рисунка „Върви, народе възродени...“. Получените творби ще се представят онлайн, а на 25 май като експозиция в Детския център. Най-харесаните рисунки ще бъдат наградени.

На 24 май Столична библиотека ще участва като партньор в инициативата „Звукът на българската литература“, мултижанрова аудио инсталация на площад "Славейков", която ще пренесе посетителите чрез аудио формата в света и словото на любими български книги.

Програмата включва: 11:00 – Четене пред Столична библиотека на едно от най-слушаните детски произведения в библиотеката на Storytel – „Феята от захарницата“ и среща с авторката Катя Антонова; 15:00 – пред пейката на Славейкови литературната историчка Катя Зографова ще представи малко познати и любопитни истории за българските класици, творили около пл. "Славейков"; 17:00 – среща с авторите Мария Касимова-Moaсе и Рене Карабаш около „Скритите букви” – пейките с форма на букви, представили българската кирилица и съвременна поезия по света. Инициативите на площада се организират в партньорство със Storytel, Столична община, агенция Imp-Аct, фондация „Прочети София“, Столична библиотека и "Асарел Медет".

На 24 май Библиобусът на Столична библиотека от 10 часа до 13 часа ще гостува на празника на община "Овча купел" в парк „Овча купел“. Всички желаещи ще получат едногодишна безплатна читателска карта, а за децата ще има различни занимателни игри и подаръци – детски книжки.

Споделете най светлия български празник – 24 май с инициативите на Столична библиотека!

 


 

Свободен вход в общински културни институти на 24 майНа 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, посетителите ще могат да влизат безплатно в Софийската градска художествена галерия и филиалите ѝ – галерия-музей „Дечко Узунов” и галерия „Васка Емануилова”, в Регионален исторически музей – София – постоянна експозиция и временни изложби в сградата на пл. "Бански" 1, както и в Античен културно-комуникационен комплекс „Сердика“, Археологическото ниво на храм „Света София“, Археологически парк "Западна порта на Сердика", Гробница на княз Александър I, Експозиция за национални помирение, Триъгълната кула на Сердика.

С безплатен вход ще работят Парк-музей „Врана“ и Зоологическа градина – София.

 

"Звукът на българската литература": Книгите се завръщат на площад "Славейков" в аудио празник на 24 май

Мултижанрова инсталация с цветни букви и любими български истории в аудио, срещи с автори и разказвачи и други изненади ще посрещнат посетителите на площад "Славейков" в празничния ден.

За втора поредна година Storytel съживява любимия площад на книгите в аудио-визуален празник на книжовността под надслов: "Звукът на българската литература". Мултижанровата аудиоинсталация ще пренесе минувачите на емблематичния площад през емоцията в словото от любими български заглавия с подбрани литературни аудио откъси. Културната програма на събитието стартира на 24 май в 11:00 ч. с литературни четения и истории за малки и големи от съвременни автори и разказвачи като Мария Касимова-Моасе, Рене Карабаш, Катя Антонова, актрисата Силвия Петкова и литературния историк Катя Зографова. Специално за празника на площада идват и известните пейки "Скритите букви", които представят българската кирилица и съвременна поезия по света.

Любимият площад "Славейков" ще се трансформира в цветна и празнична зона, в която през целия ден ще звучат емблематични произведения от българската класическа, съвременна и детска литература. През целия следващ месец на площада остават и пейките с форма на букви от кирилицата на фондация "Прочети София", които съчетават типография и поезия в градска среда и създават нови места за четене и срещи на открито. Артинсталацията ще остане на площад "Славейков" до 20 юни.

На площада ще има три литературни зони – детска, класическа, съвременна. Всяка от зоните ще пренася в различни светове с цветни букви, празнична украса и аудио откъси от произведения на Иван Вазов, Пенчо Славейков, Пейо Яворов, Христо Ботев, Христо Смирненски,  Георги Господинов, Виргиния Захариева, Мария Касимова-Моасе, Катерина Хапсали, Катя Антонова, Йордан Радичков, Братя Мормареви и други любими автори. На живо в програмата на празника ще се включват и известни български автори и разказвачи от голямото семейство на Storytel.

Програма:

11:00 ч. – Зона "Детска литература", пред Столична библиотека – четене на едно от най-слушаните детски произведения в библиотеката на Storytel „Феята от захарницата“ на издателство "Рибка" от актрисата Силвия Петкова. Среща с авторката Катя Антонова и автографи.

15:00 ч. – Зона "Класика" – беседа с литературната историчка Катя Зографова, разкриваща малко познати и любопитни истории за българските класици, творили около площад "Славейков". Катя Зографова е автор и водещ на литературната разходка "Непознатите класици". Нейната беседа ще започне в близост до пейката на Славейкови.

17:00 ч. – Зона "Съвременна литература" – при пейките – букви в центъра на площада – среща с авторите Мария Касимова-Moaсе и Рене Карабаш, литературно четене на избрани откъси от техни творби.

"Звукът на българската литература" се реализира по инициатива на Storytel и идея на агенция Imp-Аct в партньорство със Столична община, фондация "Прочети София", Столична библиотека и "Асарел Медет".