Новини

21.02.2019
Фандъкова: В София се създават нови кадри в областта на IT технологиите

"За 5 години софтуерният сектор бележи ръст от 120% в България, а в София работят 90% от технологичните компании в страната" ...

21.02.2019
Фандъкова: "Най-важният фактор в образованието са учителите"

Форумът „Образование 4.0“ е организиран от в. „24 часа“ и VIVACOM в партньорство с неправителствените организации Дигитална национална коалиция, дигиталната платформа „Уча се“, Националния център за безопасен интернет и Асоциация „Родители“ ...

20.02.2019
Столична община ускорява достъпа до финансиране на иновативни, стартиращи и социални предприемачи

Съветът за инвестиции към БТПП заедно с Общинския гаранционен фонд за МСП (ОГФМСП) и Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции (СОАПИ) организираха информационна среща ...

20.02.2019
Столична община поставя постоянни контейнери за текстил

Разположени са първите 20 постоянни контейнера за текстил на територията на Столична община. Те са част от системата за събиране и третиране на текстилни отпадъци, която Столична община започна да разработва в началото на 2019 г. ...

Назад

На 7 март започва "София Филм Фест"

Празнувайки половинвековния юбилей от Уудсток, 23-тото издание на Международния фестивал, стартирал като "Мюзик Филм Фест" и духовен продължител на "Рок Филм Фест", ще предложи на зрителите всичко, от което един истински фен на киното има нужда!

Международният филмов фестивал СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ (Sofia International Film Festival), извоювал с годините признанието на световната кинообщност, акредитиран от FIAPF и включен в класацията на списание Variety сред 50-те топфестивала за киноиндустрията, ще представи пред вярната си публика и многобройните международни гости най-актуалните творби от световното и българското кино.

Фестивалът се организира от "Арт Фест" под патронажа на Столична община и част е от Календара на културните събития на София за 2019 година. Реализира се в партньорство с Министерство на културата, Националния филмов център и Националния дворец на културата, с подкрепата на Програмата "Творческа Европа MEDIA" (Creative Europe Media) на Европейския съюз, национални и чуждестранни културни институти, спонсори, партньори и приятели.Официалното откриване на 23-тия "София Филм Фест" е на 7 март в зала 1 на НДК с премиерата на най-новата документална творба на Андрей Паунов „Да ходиш по вода”.

Церемонията по награждаването ще се състои на 16 март. Програмата на фестивала, заедно с традиционните издания в Бургас, Пловдив и Варна, ще продължи до 28 март. Специална програма в Дома на киното, свързана с ретроспективи и други събития, ще подготви публиката с очакване за фестивала от 27 февруари.

За 17-и път международно жури ще определи фаворита за Голямата награда в конкурса за първи или втори игрален филм „София – град на киното”, съдържаща парична премия от 7000 евро, осигурена от Столична община.

Великият полски режисьор Кшищоф Зануси ще бъде специален гост на фестивала и ще бъде удостоен с Наградата на СОФИЯ на Столична община за своя принос към изкуството на киното, а киноманите ще могат да видят специална ретроспектива от избрани негови филми, както и най-новата му творба ЕТЕР, чиято премиера беше преди месеци на фестивала в Рим.

Обичаният български рок музикант Кирил МАРИЧКОВ ще получи Наградата на СОФИЯ на Столична община за своя принос към изкуството на киното и музиката. В негова чест ще бъде показан филмът „Щурците – 20 години по-късно” (1988).

Подробна информация за фестивала ще намерите на www.siff.bg.