Новини

19.01.2022
Зам.-кметовете Мирослав Боршош и Ангел Джоргов обсъдиха реконструкцията на театър „София“ с актьорите от театъра

...

19.01.2022
Кметът Йорданка Фандъкова връчи наградата „Писател на годината“ на Георги Господинов

...

19.01.2022
Мобилният събирателен пункт на 21 януари 2022 г. ще бъде в два района – "Нови Искър" и „Кремиковци“

...

19.01.2022
На първата си среща кметът на София и министърът на околната среда и водите се обединиха за общи усилия за подобряване качеството на въздуха

...

Назад

Кръстът на Богоявление ще бъде хвърлен в езерото в ж.к. “Дружба-1“


На 6 януари по традиция ще отбележим един от най-древните християнски празници Богоявление, Йордановден.

От 13 часа ще бъде хвърлен кръстът във водите на езерото в ж.к. „Дружба-1“.

Събитието ще се проведе на понтона при амфитеатъра в парк „Дружба“. Преди Великия богоявленски водосвет ще тръгне литийното шествие от храм „Св. преп. Наум Охридски“, който се намира в близост с езерото.

Тържественият водосвет ще бъде отслужен от Белоградчишкия епископ Поликарп.

Желаещите да участват в надпреварата на Богоявление ще имат възможност да се запишат на мястото на събитието в същия ден от 9 до 12 часа пред входа на зоната с ограничен достъп край понтона. Условието е да имат навършени 18 години и да носят документ за самоличност. Задължително е и предоставянето на валиден зелен сертификат, като за улеснение районна администрация „Искър“ е организирала разполагането в близост на Център за бързи тестове за КОВИД-19.

След 11 часа ще бъдат направени и медицински прегледи, на които всеки от желаещите да участва в ритуала на Богоявление трябва успешно да премине. Прегледите ще се извършват в Дома на културата „Искър“.

Броят на допуснатите плувци ще бъде ограничен до 40 по реда на тяхното записване, предвид необходимите мерки за тяхната безопасност.

Събитието ще се проведе при спазване на противоепидемичните мерки. Всеки гражданин, желаещ да присъства, може да го направи извън зоната с ограничен достъп и при спазване на мерките за предотвратяване разпространението на КОВИД-19.