Новини

25.11.2022
Кметът Йорданка Фандъкова и посланикът на Австрия Н. Пр. Андреа Икич-Бьом подкрепиха инициативата за борба с насилието над жени

...

25.11.2022
Йорданка Фандъкова присъства на откриването на паметник на Юрий Захарчук

...

25.11.2022
Кристиан Кръстев: Спестихме до 20% от времето за пътуване на пътниците

...

25.11.2022
Столична община с отличие етикет „Ефективен CAF потребител“

...

Назад

Галерия на открито в градина "Кристал" (3 – 17 октомври 2022) г.

 

“Чувам песни от страната на розите – картини по български народни песни”

Когато японката Мегуми Таникава и Биляна Стремска (живяла над 30 години извън България) се запознават, едва ли са си представяли, че срещата им ще сбъдне една мечта. Влюбени в българската народна музика, двете се срещат в Пловдив през 2019 г. на международен летен семинар по народно пеене. Мегуми от години мечтае да издаде книга за България, но не знае каква точно да бъде. Художничката Биляна е вдъхновена от българските народни песни и ги изобразява в картини. Така се ражда книгата “Чувам песни от страната на розите – картини по български народни песни”. Ръчно изработеното издание представя 22 акварела по български народни песни с придружаващи откъси от текстовете на песните, свободно преведени на японски и английски. На 1 март тази година книгата е представена в Токио.

В изложбата са представени картини по 27 народни песни, сред които „Бела съм, бела, юначе“, „Боряно, Борянке“, „Драгана и славей“, „Сая съм вечер сама самичка“, „Я дойди либе “...

В Галерия на открито в градина "Кристал" са представени постери с акварелите на Биляна Стремска. Откриването е на 4 октомври (вторник) от 18:00 часа, когато ще звучат на живо някои от песните от картините в изпълнение на  народната певица Нели Андреева и хор „Нуша“.

Биляна Стремска е родена в София, където завършва Художествената гимназия през 1989 г. Дипломира се като вътрешен дизайнер в САЩ, а след това и като магистър по архитектура в Университета на Калифорния, Бъркли. В Америка работи като художник, преподавател и архитект. В читалище „Антика България“ в Сан Франциско започва да пее български народни песни, да играе български хора и да води визуалните проекти в училище „Мартенички“. От 2019 г. – след 30 години живот извън България – отново живее и работи в София.

Когато Мегуми Таникава чува за първи път българска народна песен, от очите ѝ рукват сълзи от емоции. За първи път посещава страната ни през 2015 г. и оттогава 11 пъти идва в България. В Токио пее в женския хор „Пролет“.