Новини

17.08.2022
Столична община спечели проект за изграждане и ремонт на 12 спортни площадки

...

17.08.2022
По нареждане на кмета Фандъкова аварийните екипи на общината доставят вода на Своге

...

17.08.2022
Екипи на Столичния инспекторат извършиха 214 проверки на строителни обекти от началото на август

...

16.08.2022
Десетки майки участваха в информационния ден в подкрепа на кърменето

...

Назад

Фотоизложба показва от днес пред НДК възможностите за спорт на Витоша

 

„София – европейска столица на спорта“, Природен парк "Витоша" и Столична община представиха днес фотоизложбата „Витоша – планината, която дава живот“. 28 фотографии показват в детайли планината, която е и символ на столицата София, на туризма в България, на активния дух и характер на модерните българи. Наред с красотите и богатствата, поредното издание акцентира и върху възможностите за спорт и туризъм, които предоставя Витоша.

„Столична община се стреми да прави планината все по-достъпна за софиянци и гостите на града. Редица проекти и инициативи подпомагат хората в желанието им да бъдат повече време сред красотата и чистия въздух на Витоша – това богатство за нашия град“ – каза по време на кратката церемония по откриването на изложбата днес общинският съветник Симеон Колев. Присъстващите бяха приветствани още от д-р инж. Анна Петракиева – директор на Природен парк „Витоша“ и Анатоли Илиев – зам.-председател на Фондация „София – европейска столица на спорта“.

Част от авторите на фотографиите разказаха за тяхната мотивация и любов към планината, която "не спира да дава живот".

Изложбата съдържа 28 фотоса с автори Иван Зарков, София Георгиева, Юлия Михайлова, Йордан Дамянов, Никола Дойкин, Добрин Керестелиев, Ема Паунова, Николай Кръстев и Тодор Шабански. Всички те показват колко неподозирани красоти и възможности за спорт притежава любимата ни планина Витоша. Голяма част от снимките са от събития и активности на „София – европейска столица на спорта“, чиято програма включва ежегодно над 20 фестивала и надпревари във и около планината.

Нито една снимка или текст обаче не може да се сравни с това да се усети миризмата на гората, на кристално чистия въздух, спокойствето на планиските потоци или предизвикателствата на отвесните скали. Посланието на изложбата е да бъдем повече време в планината, да я обичаме и пазим, като оставяме в нея само това, на което искаме да се радват следващите поколения.

Фотографиите ще бъдат изложени до 24 юли в „Галерия на открито“ НДК, до Кино "Кабана" – това е в градинката пред НДК до паметника с лъвчето при алеята на входа откъм "Кравай".