Новини

18.09.2020
Столична община сменя безплатно старите печки на 5000 софиянци

...

18.09.2020
Инициативата "Дете на годината" зарадва децата от Центровете за настаняване от семеен тип

...

18.09.2020
Награди на Столична община за ярки постижения в областта на културата за 2020 година

...

17.09.2020
Столична община стартира пилотен проект за дигитални технологии в 20 училища

...

Назад

Европейски дни на наследството – София 2020

Ежегодното събитие „Европейски дни на наследството“ има за цел да насърчи широката публика да открие и посети стойностните културни забележителности.

В началото инициативата възниква във Франция през 80-те години. Постепенно събитието добива все по-голяма популярност и започва да се организира и в други европейски държави. Така през 1991 г. „Европейските дни на наследството“ се превръщат в съвместна дейност на Съвета на Европа и Европейския съюз.

Организирани в София за седма поредна година от Френския институт в България, Министерство на културата и Столична община „Дните на наследството“ ще се проведат на 19 и 20 септември 2020 г. под мотото „Опознайте културното наследство за цял живот!“.

Събитието е част от Културния календар на столицата.

Във време, когато промените в околната среда са основен източник на притеснение, можем да се опрем на наследството, оставено от дедите ни, като го приспособим към сегашните нужди. Внимание на наследството да отделяме не само в определени дни от годината. То има потенциал да възбужда творчески решения и ни помага да се вгледаме в миналото като носител на нови идеи за изграждане на различно бъдеще.

Повече от 35 сгради с висока архитектурна стойност в София ще се включат в инициативата и ще отворят безплатно своите врати. Сред тях са: Богословският факултет, Софийската синагога, Джамията „Баня Баши“, Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“,  Концертен комплекс „България“, Народен театър „Иван Вазов“, Френската резиденция, Софийската опера и балет, Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Българската академия на науките, Гробницата на княз Александър I Батенберг, Гарнизонното стрелбище и др.

Програмата включва също и тематични обиколки на столицата, водени от екипа на проекта Historicalroutes.bg. На 19 септември от 11:00 ч. предстои тура „Исторически маршрут – Софийски домове“, а на следващия ден отново в 11:00 ч. желаещите могат да се запишат за „Исторически маршрут – Софийски дворци". Повече информация може да бъде открита на сайта на организаторите.

Във връзка с превенцията на разпространението на Covid-19 влизането в обектите ще се осъществява при спазване на всички санитарни мерки.

 

Пълна информация за Програмата на събитието можете да следите на сайта на Френския институт в България institutfrancais.bg и на сайта за новини в областта на културата  на Столична община artsofia.bg.

Програма