Новини

30.06.2022
Завърши първият шампионат по поезия на софийските училища „Млада метафора“

...

29.06.2022
10 организации са заявили участие в конкурс за присъждане на наградите „ЕКО ЕТИКЕТ ЗА УСТОЙЧИВИ СГРАДИ В СОФИЯ 2022“

...

29.06.2022
Ново линейно озеленяване с 65 дървета по пилотен проект прилага опита на Виена за напояване

...

29.06.2022
Кметът на София Йорданка Фандъкова се срещна с кмета на Истанбул Екрем Имамоглу

...

Назад

Дни на украинското кино в Дом на културата "Искър"

 

"Дни на украинското кино" продължават в София и през май – от 16 до 19 май Общински културен институт Дом на културата "Искър" ще бъде домакин на прожекциите. Всички филми ще са със субтитри на български език.

Инициативата е част от Световния благотворителен филмов маратон в подкрепа на Украйна (CinemAid Ukraine Charity Film Marathon). Организатори на събитието са Столичната община, Посолството на Украйна в Република България и Сдружението на украинските организации в България "Мати Украйна". Домакин на украинското кино през април беше Общински културен институт "Надежда". Прожекциите са със свободен вход, но посетителите могат да правят дарения. Събраните средства ще бъдат дарени на СУОБ "Мати Украйна", които ще бъдат използвани за закупуване на консумативи (SD карти, зарядни устройства и др. консумативи) за екипа на общността "Жълтия автобус", който пътува из Украйна и документира трагичните събития от руската агресия. 

Благотворителният филмов маратон е иницииран от Държавната агенция за кинематография на Украйна съвместно с Украинската филмова академия, Асоциацията „Дивись українське“, Украинската филмова асоциация, КП „Киивкинофилм, ГО „Съюза на предприемачите на телевизията и филмовата индустрия“, ГО „Нарешті“, БО „БФ Двері“ и ГО „Център за развитие на творческите индустрии“.

 

 

 

 

 

 

ПРОГРАМА – ОКИ ДОМ НА КУЛТУРАТА „ИСКЪР“:

Адрес на Дом на културата „Искър“: бул. „Кръстю Пастухов“ № 23, тел.: 02 979 04 79. Транспорт: трамвай № 20 и трамвай № 23, автобус № 88 и автобус № 604, в близост до метростанция „Искърско шосе“.

www.dk-iskar.com

16 май, 19:00 часа – "Моите мисли са тихи"

17 май, 19:00 часа – "Благородни щураци"

18 май, 19:00 часа – Алманах "Всичко започва в Киев!"

19 май, 19:00 часа – "Толока"

 

Информация за филмите:

„Моите мисли са тихи“

Украйна, 2019 год, 104 мин.

Реж. Антонио Лукич

В ролите: Андрий Лидаговский, Ирма Витовска-Ванца

Трагикомедия на украинския режисьор Антонио Лукич, негов дебютен игрален филм.

Младият звукорежисьор и неудачник Вадим получава поръчка да запише гласовете на редки животни и птици. Майка му, която е таксиметров шофьор, заминава заедно с него из Закарпатието, като го наставлява за живота и постоянно му създава проблеми в комични ситуации.

Филмът е на 20-то място в класацията на „100-те най-добри филма в историята на украинското кино“. Награди: Национална филмова награда на Украйна „Золота джига“, Международен филмов фестивал в Карлови Вари, 2019 г. – Специална награда на журито на секция „На Изток от Запад“, 10-ти Международен филмов фестивал в Одеса. 2019 г. – Най-добър украински филм, Национална награда на кинокритици „Киноколо“, 2019 г. – Откриване на годината.

„Благородни щураци“

Украйна, 2018 г.

Режисьор: Олександър Березан; Продуцент: Дмитро Кравченко; Сценарий: Тарас Боровок и Дмитро Наумов; Камера: Юрий Корол; С участието на: Ирина Гришчак, Иван Шаран, Юрий Хвостенко, Павло Кружков, Олег Примогенов, Ксения Николаева, Олег Симонов, Игор Гаврилив, Ярослав Федорчук, Володимир Захаренко.

Хумористична история за лвовските хаймани Бодя и Мирек, живеещи под девиза: „Да обичаш Лвов, жените и шегите“. Тези безделници се впускат в различни авантюри, за да направят живота си ярък, но оставайки все пак позитивни образи. Неочаквано за себе си, те стават опекуни на непълнолетната Христя, с което техните приключения набират нова скорост.

„Толока“

Украйна, 2019, 114 мин.

Режисьор: Михайло Илленко

Сценарий: Михайло Илленко

Оператор: Олександър Кришталович

В ролите: Иванка Илленко, Дмитро Рибалевский, Дмитро Линартович, Богдан Бенюк, Олег Примогенов, Сергий Романюк, Костянтин Корецкий, Раиса Недашкивска.

В творческото наследство на украинския гений Тарас Шевченко има балада: „На тази Катерина къщата е на устои... “. В творбата става въпрос за освобождаването от плен на брата на Катерина, който всъщност се оказва нейн любим.

Тази поетична миниатюра предопределя всички последващи събития във филма – дори и онези, които ги няма в баладата. А финалът на поезията се отлага за дълго – Катерина ще трябва да чака не един век, без да губи надежда. Този условен ход дава възможност да се проследи историята на Украйна, да се пресъздадат нейните драматични и героични епизоди. Всяко изпитание, последното от които е аварията на атомната електроцентрала в Чернобил, отнема къщата от Катерина. Но Катерина упорито, както хиляди поколения украинци, отново и отново я издига от руините.

Не става въпрос само за изкуплението на Катерина, но и за начина на оцеляването на Украйна в конкретни исторически условия, формиращи се хилядолетия и обединени в един народен обичай, наречен „толока“. Катерина го организира цели дванадесет, за да върне разрушената къща към Живота.

Алманах „Всичко започва в Киев!“

„Всичко започва в Киев“ е сборник от късометражни филми – кратки разкази на различни теми и жанрове. Всяка лента разказва интересна човешка история, която се случва в сърцето на Европа, в невероятно красивия и харизматичен Киев.

Концептуалната идея на презентацията на Киев във формата на киноновели позволява да се демонстрират най-красивите древни и съвремени киевски панорами, архитектурни паметници, зрителят да се запознае с културата на града, с известни хора от Киев, с вековни традиции и ценности, с киевските фестивали, музеи, театри, интелектуалното и артистично богатство на града.

Май (26:52 мин.)

Режисьор: Виктор Придувалов

Актьор и актриса са влюбени. Те живеят в различни градове, но скоро отново ще се срещнат на една снимачна площадка. Техните герои също са влюбени. А има ли все още любов между актьорите?

Анна (14:32 мин.)

Режисьор: Олес Санин

Историята на френския монах Доминик, който е изпратен в Киев под покритие, за да разследва тайна на свещените реликви, съхранявани в „града на седемте хълма“.

Клоун (6:01 мин.)

Режисьор: Саша Кириенко

Стар клоун всяка сутрин дава представления в автобуса. Когато той умира, млад полицай решава да поеме тази роля.

Обикновено утро (17:25 мин.)

Режисьор: Кадим Тарасов

Един въображаем килър – герой на един филм, успява да накара една двойка да разбере колко са близки помежду си.

Ден за прошка (8:22 мин.)

Режисьор: Саша Кириенко

Сираче е изправено пред жестокостта на другите деца. Но единственото, за което то мечтае, е да отиде в църквата в деня за прошка и да поиска прошка за омразата си.

Урок (3:01 мин.)

Режисьор: Михайло Илленко

Спонтанният акт на малко дете, което не иска да се раздели с баща си, разбива всички планове на семейството. Бащата решава да учи детето си, но изведнъж се оказва в ролята на ученик.

На своята земя (6:53 мин.)

Режисьор: Саша Кириенко

Двама възрастни – Гордий и Уляна, решават да напуснат родното си село, в което е дошла войната. Те отиват на шосето, където тръгват на автостоп. Но в последния момент Гордий се отказва да напусне своята земя.

На ръба (5:24 мин.)

Режисьор: Олександър Итигилов

Едно момче решава да сложи край на живота си, но до него се оказва непознато момиче, което, разказвайки за своите проблеми, му дава надежда.