Новини

18.09.2020
Столична община сменя безплатно старите печки на 5000 софиянци

...

18.09.2020
Инициативата "Дете на годината" зарадва децата от Центровете за настаняване от семеен тип

...

18.09.2020
Награди на Столична община за ярки постижения в областта на културата за 2020 година

...

17.09.2020
Столична община стартира пилотен проект за дигитални технологии в 20 училища

...

Назад

Български филми ще бъдат показани премиерно в кино „Люмиер Лидл“ като част от фестивала Master of Art

 

Вълнуващи истории очакват посетителите в кино „Люмиер Лидл“ с филмите от програмата на фестивала за документално кино Master of Art. Есенното издание ще продължи до 24 септември, а на големия екран в кино „Люмиер Лидл“ ще бъдат показани премиерно българските филми „Стихията Медея“, „Чакащи артисти“ и „Икар от Кочериново“. Кинолюбителите ще бъдат част от истории за силното приятелство и трудностите по пътя към успеха.

Срещата с българското творчество на фестивала започва на 17 септември от 18:00 ч. със „Стихията Медея“. Филмът бе част от онлайн изданието на Master of Art през април и предизвика положителен отзвук от страна на публиката. Лентата разказва историята на театралния и социален проект „Медея“, с главно действащо лице – актрисата Снежина Петрова. Спектакълът бе отличен с наградата „Културно събитие на 2019 г.“. Режисьор на документалния филм е Найо Тицин.

Вълнуваща среща с още четири талантливи актриси с различни съдби – Касиел Ноа Ашер, Красимира Кузманова, Лилия Маравиля и Стефка Янорова, ви предстои по време на Master of art. Свързва ги таланта и Театралната академия в София. С годините се превръщат в едни от утвърдените имена на българската сцена, кино и телевизия. Връзката им, както е характерно за тяхната професия, е трудна – закърмена с конкуренция и изпитания за силата на приятелството. Проследете тяхната история с филма „Чакащи артисти“ на режисьора Борислав Колев на 18 септември от 18:00 ч.

Филм за изпълнената с драматични обрати житейска история на един мечтател – Николай Поповски от Кочериново, ще бъде прожектиран на 23 септември от 18:30 ч. От дете той мечтае да полети. Без никакво специално образование той изобретява и построява първия български хеликоптер, в задния двор на бащината си къща. Амбициите му стават все по-големи, изобретенията по-смели, но животът се оказва толкова жесток, колкото са големи мечтите му. Каква е цената на една мечта? С какво заплащаш, когато се доближиш до слънцето? Разберете като се запознаете отблизо с личността на Николай Поповски във филма „Икар от Кочериново“.

Билети за прожекциите в кино „Люмиер Лидл” може да закупите от касите на Билетен център – НДК, онлайн на www.tickets.ndk.bg и на касата в кино „Люмиер Лидл“ час преди началото на прожекциите.

Предварително закупените билети и карти Master pass през април ще важат за новите дати на прожекциите без презаверка.

Филмовият Фестивал Master of Art се организира от продуцентска компания СПОТЛАЙТ, Националния дворец на културата и Фондация Master of Art. Фестивалът е част от Културния календар на Столична община за 2020 г. и се реализира с финансовата подкрепа от Националния Филмов Център.

Цялата програма на фестивала може да видите тук