Назад

Тролейбусна линия свързва „Манастирски ливади“ и „Люлин“ с центъра

Зам.-кметът на София Дончо Барбалов провери изпълнението на участъка от новата тролейбусна линия

"В момента се работи по изпълнението на контактно-кабелната мрежа за изграждане на новата тролейбусна линия, която ще замести трамвай № 6 по улица "Бяла черква", бул. "Арсеналски", бул. "Черни връх" и ул. "Фритьоф Нансен". В участъка на бул. “Фритьоф Нансен“ движението ще бъде двупосочно." Това каза при проверка на новоизградената контактно-кабелна мрежа зам.-кметът Дончо Барбалов заедно с директора на "Столичен електротранспорт" инж. Евгени Ганчев.

С тази тролейбусна линия ще се свържат кв. „Манастирски ливади“, кв. „Гоце Делчев“, кв. „Лозенец“, пл. „Руски паметник“ и ул. "Опълченска", каквото беше желанието на голяма част от живущите в посочените квартали, заявено по време на обществените обсъждания по райони.

С изграждането на новото трасе ще бъде удължен маршрутът на тролейбусна линия № 7, като общата ѝ дължина става 14.8 км и е най-дългата тролейбусна линия в града. Чрез новата тролейбусна линия ще бъдат свързани „Люлин“ и „Манастирски ливади“ с центъра.

Движението ще се извършва през ул. “Опълченска“, пл. "Руски паметник“, 5-те кьошета, тунела на НДК, бул. “Черни връх“, като след тунела на НДК новият тролейбусен маршрут ще бъде ситуиран в обособеното трамвайно трасе на бул. ”Черни връх”, по бул. ”Арсеналски”, бул. ”Бяла черква” до кръстовището с ул. ”П. Ю. Тодоров”, където ще има връзка със съществуващ тролебус № 8 и ще стига до кв. “Тодор Каблешков“.

Във връзка с изграждането на кабелната мрежа в тунела на НДК предстои в неделя да се затвори част от тунела. Ще бъде затворена за движение частта от тунела, водеща към бул. “Черни връх“. В другата част движението на превозни средства ще продължи да се извършва.

"По трасето има предвидени отсечки, на които ще се полага асфалт, и тяхното изпълнение зависи и от метеорологичните условия. Очаква се работата да бъде изпълнена при подходящи климатични условия и новото тролейбусно движение да бъде пуснато през април месец" – каза зам.-кметът Барбалов.

Фотограф: Гео Калев


Събития в София

Възпоменателна церемония по повод 147 години от гибелта на Васил Левски

На 19 февруари (сряда) от 18:00 ч. пред Паметника на Васил Левски ще се състои тържествена церемония – поклонение ...

Район „Студентски“ ще проведе „Мартенски празници“ за трета поредна година

Събитията в инициативата „Мартенски празници“ са по повод празника на Баба Марта и Националния празник на България – 3 март ...

Анжелина Пенчева – преводач на февруари в Столична библиотека

На 18 февруари 2020 г. (вторник) от 18:30 ч. в Литературния клуб на Библиотеката (пл. „Славейков” № 4) гост в поредицата „Преводач на месеца“ ще бъде доц. д-р Анжелина Пенчева ...

"Европейско кино за учащи"

На 17 февруари (понеделник) в 18:00 часа в Дома на киното с филма на Кристина Грозева и Петър Вълчанов „Урок“ започва дискусионната Програма „Европейско кино за учащи“ ...