Назад

Ремонтът на "Малко Търново" продължава

С откриването на обновената улица ще бъде представен и проект за визуализиране на емблематични истории и градки легенди, които малката уличка крие.

Обновяването на най-късата пешеходна улица в центъра на София "Малко Търново", което се осъществява в резултат на публично-частно партньорство между Столична община и строително-инвестиционната компания BLD, продължава и ще завърши в първите дни на  октомври.

По време на ремонтните дейности бе разкритата  археология, за която се проведе проучване от комисия на Министерство на културата. Разглеждането на архологията от комисията и представители на Музея на историята на София установи, че откритата стена е част от късноосмански зид. На среща с медиите в началото на август зам.-кметът по “Култура, образование и спорт” на СО доц. д-р Тодор Чобанов заяви, че археологическата находка трябва да бъде консервирана, след което ще продължат ремонтните дейности на улицата. "Находката е ъгъл на сграда от периода XVIII – XIX век” – посочи д-р Александър Станев от Регионален исторически музей – София, който наблюдава ремонтните дейности от първия ден на строежа и е ръководител на проекта за консервация на находката.

Проектът за обновяване на градската среда се реализира от BLD като дарение към Столична община, а самият проект за ремонта е дарен от Atelier Serafimov Architects. Инициативата е вдъхновена от многоликата и богата история, която крие най-късата пешеходна улица на София. Освен реновиране и подмяна на захабени настилки по протежението на улицата, ново осветление и елементи, почистване на фасади и окабеляване, инициативата включва и създаване на информационна система, която ще представя разкази от различни епохи на София по протежението на улицата. Проектът за визуализиране на историческия разказ се разработва от екипа – автор на информационната система за ориентация към туристически обекти в София, и ще бъде представен с отварянето на обновената улица.

Работата по тази визуална система започна с историческо проучване и изложба в галерията на Държавна агенция “Архиви”, представяща важни исторически разкази и градски легенди за улицата. След това през лятото се проведе и работилница с техниките на дизайн мисленето и включващия дизайн, в която взеха участие хора с различни професии и опит. Задача на информационната система е да съхранява и разказва историите и легендите на улицата на жителите и гостите на София и да превърне ул. "Малко Търново" в още по-любим и емблематичен символ на града.

На своите скромни 60 метра уличката пази спомени и артефакти, които свидетелстват за някои от най-значимите епохи в българската история. Под жълтите павета се крият праисторически останки от 4500 г. пр. н. е., градски легенди за часовниковата кула от епохата на Възраждането и спомени за Цар Борис III и любимия му бар “Луна”. На улицата до ден днешен стои и една тайна врата, възпята в рок балади, зад която се крият килиите на Държавна сигурност от времето на комунизма.


Събития в София

Софийска градска художествена галерия има удоволствието да Ви покани на изложбата "ИЗКУСТВО без/със ВРЕМЕТО?"

27 февруари – 5 април 2020, откриване 27 февруари, четвъртък, 18.00 ч. ...

"Патриотични дни" в Банкя '2020

От 29 февруари до 8 март 2020 г. Столична община – район „Банкя“, Ви кани на поредица „Патриотични дни“! ...

София се представя на 42. Международно туристическо изложение

От 20. – 23.02.2020 г. София се представя на изложението в Белград като целогодишна туристическа дестинация ...

Христо Карастоянов – разказвач на м. февруари в Столична библиотека

Той ще бъде гост в поредицата „Разказвач на месеца“ в Литературния клуб на Столична библиотека (пл. „Славейков“ № 4) на 21 февруари 2020 г. (петък) от 18:30 ч. – ден преди да навърши 70 г. ...