Назад

Ремонтът на "Малко Търново" продължава

С откриването на обновената улица ще бъде представен и проект за визуализиране на емблематични истории и градки легенди, които малката уличка крие.

Обновяването на най-късата пешеходна улица в центъра на София "Малко Търново", което се осъществява в резултат на публично-частно партньорство между Столична община и строително-инвестиционната компания BLD, продължава и ще завърши в първите дни на  октомври.

По време на ремонтните дейности бе разкритата  археология, за която се проведе проучване от комисия на Министерство на културата. Разглеждането на архологията от комисията и представители на Музея на историята на София установи, че откритата стена е част от късноосмански зид. На среща с медиите в началото на август зам.-кметът по “Култура, образование и спорт” на СО доц. д-р Тодор Чобанов заяви, че археологическата находка трябва да бъде консервирана, след което ще продължат ремонтните дейности на улицата. "Находката е ъгъл на сграда от периода XVIII – XIX век” – посочи д-р Александър Станев от Регионален исторически музей – София, който наблюдава ремонтните дейности от първия ден на строежа и е ръководител на проекта за консервация на находката.

Проектът за обновяване на градската среда се реализира от BLD като дарение към Столична община, а самият проект за ремонта е дарен от Atelier Serafimov Architects. Инициативата е вдъхновена от многоликата и богата история, която крие най-късата пешеходна улица на София. Освен реновиране и подмяна на захабени настилки по протежението на улицата, ново осветление и елементи, почистване на фасади и окабеляване, инициативата включва и създаване на информационна система, която ще представя разкази от различни епохи на София по протежението на улицата. Проектът за визуализиране на историческия разказ се разработва от екипа – автор на информационната система за ориентация към туристически обекти в София, и ще бъде представен с отварянето на обновената улица.

Работата по тази визуална система започна с историческо проучване и изложба в галерията на Държавна агенция “Архиви”, представяща важни исторически разкази и градски легенди за улицата. След това през лятото се проведе и работилница с техниките на дизайн мисленето и включващия дизайн, в която взеха участие хора с различни професии и опит. Задача на информационната система е да съхранява и разказва историите и легендите на улицата на жителите и гостите на София и да превърне ул. "Малко Търново" в още по-любим и емблематичен символ на града.

На своите скромни 60 метра уличката пази спомени и артефакти, които свидетелстват за някои от най-значимите епохи в българската история. Под жълтите павета се крият праисторически останки от 4500 г. пр. н. е., градски легенди за часовниковата кула от епохата на Възраждането и спомени за Цар Борис III и любимия му бар “Луна”. На улицата до ден днешен стои и една тайна врата, възпята в рок балади, зад която се крият килиите на Държавна сигурност от времето на комунизма.


Събития в София

Втори международен фестивал "С аромат на роза" – София `2019

Вторият международен фестивал ще се проведе в София на сцената на Кино „Кабана” в парка на НДК на 24 септември (вторник) от 18:00 ч. ...

„Софийските метафори (Женски пазар)“ ще се проведе от 25 до 27 септември на територията на най-стария пазар в България

От 25 до 27 септември на територията на най-старото тържище у нас ще се провеждат различни поетични събития ...

Столична библиотека в „Европейските дни на наследството – София 2019“

Тази събота, 21 септември 2019 г., Библиотеката на София ще бъде част от „Европейските дни на наследството – София 2019“ ...

Атлети от 7 държави ще се борят за Световната купа по стрийт фитнес

Откриване на 20.09.2019, от 12:00 ч., в "Княжеска градина", в присъствието на легендарния гимнастик Йордан Йовчев ...