Назад

Още 30 нови контейнера за текстилни отпадъци са поставени в София

Столична община постави още 30 специализирани контейнера за текстил. Те са разположени в различни райони на града.

Съдовете на "Тексайд България" са част от системата за събиране и третиране на текстилни отпадъци, която общината започна да разработва в началото на 2019 г.

Зам.-кметът по екология на София Йоана Христова днес направи проверка на новите контейнери в ж.к. „Овча купел“  заедно с кмета на района Христина Семерджиева, експерти от дирекция "Управление на отпадъците" на общината и Столичен инспектор.

„С 30-те нови контейнера надграждаме системата за текстилни отпадъци на територията на Столична община. Общият брой на съдовете вече е 72 – съобщи Христова. – От февруари започнахме с поставянето на първите 42 с бранда TexСycle. За  времето от февруари до днес от всичките контейнери са събрани над 368 тона текстилни отпадъци и обувки." Христова  каза, че с въвеждането на тази система София разширява разделно събираните потоци отпадъци, с което се намалява вредното им влияние върху компонентите на околната среда, включително и върху качеството на атмосферния въздух.

Новите контейнери са бели, брандирани с лента, която показва видовете отпадъци, които могат да се поставят в тях. Чрез JPS ще се следи запълването на съдовете. Създадени са така, че да предпазват събраните текстилни изделия от атмосферните влияния и да ги защитават от кражби. Контейнерите отговарят на стандартите и притежават европейски сертификат за качество на ЕС.

Събраните в контейнерите отпадъци се транспортират от специализираните компании за третиране на текстилни отпадъци до техни площадки, на които се извършва последващо сортиране на съдържанието в контейнерите. При процеса отпадъците се сортират по видове, като годните за повторна употреба се отделят. Друга част от текстилните отпадъци се сортират и нарязват и се използват като памучни парцали за индустрията.

Адресите на всички контейнери могат да бъдат намерени на сайта на Столична община - www.sofia.bg/waste и в приложения

СПИСЪК


Събития в София

София ще бъде сцена на Международния музикален фестивал “Пиано Екстраваганца”

Серията от събития от 28 септември до 23 ноември са част от Културния календар на Столична община ...

Представяне на книгата „Ден за обичане“ от Здравка Шейретова

24.09.2019 г. (вторник) от 18:30 ч. в Литературния клуб на библиотеката ...

София представя „Ден на независимост” – първи концерт от есенния цикъл 2019 – 2020 г. на AGBU Sofia Chamber Orchestra

Събитието ще се проведе на 22 септември (неделя) от 17:00 часа, в залата на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ (бул. „Евлоги Георгиев“ № 94). Вход свободен! ...

Нова локация за култура в София

На 17 септември в 18:30 ч. ще се проведе концерт на група "Мехехе" в подлеза на Националния дворец на културата, пред театър „Азарян” ...