Назад

Неолитното селище в „Слатина“ се превръща в археологически парк

Изработен е устройственият план за създаване на археологически парк при откритото неолитното селище Слатина. Проектът за подробен устройствен план е готов. Изработен е проект за защитно покритие и малък посетителски център.

Днес в „Слатина“ бяха организирани Дни на отворените врати за граждани от екипа с ръководител проф. чл.-кор. Васил Николов в присъствието на зам.-кмета на София доц. д-р Тодор Чобанов.

Проучването на раннонеолитното селище се извърши с подкрепата на Столичната програма "Култура".

Раннонеолитното селище Слатина съществува през периода 6 100 – 5 500 г. пр.Хр. и е между най-древните на Балканите. Площта на останките от него е около 300 дка. Неговите жители принадлежат към създателите на първата европейска цивилизация. Направените проучвания от екипа на проф. чл.-кор. Васил Николов показват интересни данни за първите жители по нашите земи.

Разкриването на културно-историческото наследство на София свидетелства за богата история на града, която трябва да бъде представена и показана. Забележителностите и историческото наследство на София, разкрити през последните години, привличат все повече туристи. За 10 години с 80% са нараснали чуждестранните туристи на столицата.


Събития в София

Театър "София" представя на открито "Последният страстен любовник" от Нийл Саймън

...

Фотографска изложба за 60-годишнината на Детския хор на БНР в Галерия на открито

От 18 май до 2 юни 2020 г. ...

Театър "София" представя на открито пиесата "Гъдулката гори"

Театър "София" представя на 23 май (събота) от 20:30 ч. на откритата си сцена пиесата ГЪДУЛКАТА ГОРИ от Райко Байчев ...

Италианският културен институт в София и Агенция „БулФото” представят фотоизложбата „Копнеж по Италия“

...