Назад

Фандъкова: "През годините създадохме успешни модели за реакция при природни бедствия, аварии и кризи"

Кметът на София и директорът на „112" подписаха споразумение за сътрудничество

„Сигурността и спокойствието на гражданите са много важен приоритет за мен и моя екип“, каза кметът на София Йорданка Фандъкова, която подписа заедно с директора на Националната система 112 Цветомир Цеков споразумение за сътрудничество.

По думите на кметът Фандъкова: „През годините създадохме много успешни и иновативни модели за реакция при различни природни бедствия, аварии и кризи, както и за превенция. Столичната община беше първата, която създаде свое звено на общинска полиция, а също така и звено за аварийна помощ и за реакция при кризи. Това е благодарение на доброто сътрудничество и координация във всички служби. Столичната община беше и първата, която инициира и създаде работна станция на системата 112 в нашите центрове за видео наблюдение. Това намалява времето за реакция и създава много по-добра среда и възможност за координация с останалите служби.”

Взаимодействието между Столичната община и Националната система 112 се осъществява при обмен на информация за постъпили сигнали. Ако са свързани с функциите на общинската администрация, отнасящи се за територията на Столичната община, се предават на дежурните в Столичната община.

Отбелязваме един нов етап в сътрудничеството между двете ведомства за оказване на помощ и превенция на гражданите, каза директорът на Националната система 112 Цветомир Цеков. През последните години това сътрудничество непрекъснато се задълбочаваше и съдействието на Столичната община за оказване на помощ за гражданите придобива все по-голямо значение, посочи още Цеков.

Цеков уточни, че сигналите, подавани през телефон 112 към структурите на Столичната община са два типа. Първите са от компетенциите на общинските администрации и са свързани с опазване на общинската и пътната инфраструктура. Тези сигнали за първото полугодие са 14 000, за които са ангажирани сили и средства на Столичната община.


Събития в София

Честваме 182 години от рождението на Васил Левски

На 18 юли (четвъртък) от 11:00 ч. пред бюст-паметника на Апостола на свободата в Борисовата градина ще се проведе тържествено събитие по случай 182-та годишнина от рождението му ...

Тържествено честване по повод 116 години от Илинденско-Преображенското въстание и 31 години район „Илинден“

20 юли (събота) в парк „Света Троица“. В програмата: ритуал с поднасяне на цветя пред паметника на илинденци и празничен концерт ...

Лятна културна програма събития - 12-14 юли

От 12.07.2019 г. до 14.07.2019 г. ...

Библиобусът на Столична библиотека на празника на минералната вода в Банкя

На 13 юли 2019 г. от 11:00 часа по покана на кмета на район „Банкя“ господин Рангел Марков Библиобусът на Столична библиотека ще паркира на централната алея в парк „Кестените“ ...