Обратно Кметът Фандъкова връчи специално изработени по повод юбилея на столичното метро медали за изключителни заслуги

Заглавие
Кметът Фандъкова връчи специално изработени по повод юбилея на столичното метро медали за изключителни заслуги
Съдържание

"Метрото е стратегически проект за София, който трябва да продължи" – подчерта също кметът Фандъкова

"Софийското метро е безспорно успешен проект. Това е стратегически проект – и като мащаби, и като строителна дейност, зад който стоят както ясна управленска визия за развитието на София, така и последователният труд на много хора." Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова на тържественото отбелязване на 25-годишнина от въвеждането в експлоатация на първия участък на метрото в столицата.

Йорданка Фандъкова връчи медали, които са специално изработени по повод 25-годишния юбилей на подземната железница. С тях бяха отличени хора с изключителни заслуги и принос при реализацията на метрото. Отличия и грамоти бяха връчени и за принос при проектирането, изграждането, реализацията и експлоатацията на стратегическия проект на столицата.

Церемонията се проведе на 27 януари в Централния Военен клуб в присъствието на президента на България г-н Румен Радев, председателите на синдикалните организации КТ "Подкрепа" Димитър Манолов, на КНСБ Пламен Димитров, на председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев, заместник-кметове на Столична община, общински съветници, служители на „Метрополитен“, инженери, архитекти, проектанти, експерти.

На 28 януари 2023 г. се навършват 25 години от пускането на първия участък на метрото в София. Това е рождената дата на най-големия транспортен, социален и екологичен обект в столицата – Софийското метро. От пускането на този първи 6-километров участък с 5 метростанции до настоящата година действащите линии на метрото в София нараснаха до 52 км с 47 метростанции, а с него пътуват 350 хил. души дневно.

"През последните 14 години построихме 80% от линиите на метрото, – посочи също кметът Йорданка Фандъкова. – Свързахме с него част от най-големите жилищни райони: „Младост“, „Изток“, „Дианабад“, „Мусагеница“, „Лозенец“, „Надежда“, „Дружба“, „Красно село“, „Овча купел“, „Хаджи Димитър“. Построихме 7 големи буферни паркинга, връзка с Летището, три интермодални връзки с жп транспорта, в процес на подготовка е и четвърта връзка с жп мрежата на страната в кв. „Обеля“. В тези години защитих и осигурих над 2,5 млрд. лева за строителството на метрото, от тях над 400 млн. лв. са собствено общинско финансиране. По време на строителството са били ангажирани в различните периоди до 2500 души. В момента в Столичния метрополитен работят над 2010 души.

Кметът Йорданка Фандъкова благодари на проф. Братоев и неговия екип, на всички проектанти, инженери, архитекти, строители, надзорници, както и на работещите ежедневно в експлоатацията на подземната железница. Тя отправи благодарност и към кметовете, застанали зад метрото: кмета Янчулев, който даде старт на този проект с първата станция в „Люлин“, кмета Софиянски – при когото метрото достигна до центъра при станция "Сердика", кмета Борисов, който пусна участъка до „Стадион "Васил Левски“ и „Младост 1“ и като премиер винаги подкрепя проекта. Фандъкова благодари и на Столичния общински съвет през различните години, застанал зад проекта, на Европейската комисия и Европейската инвестиционна банка. Изтъкна приноса на министрите, които помагаха проекта да върви напред, и на настоящото правителство, което подкрепи разширението на метрото, както и на университетите и синдикалните партньори.

"Метрото е постижение за София и проект, който трябва да продължи, – подчерта също Фандъкова. – Затова, заедно с новото строителство през 2023 г. през „Подуяне“ и „Слатина“, ще осигурим и трасетата за две бъдещи разширения. Това са участъците през „Люлин“ до "Околовръстния път" и през кв. „Витоша ВЕЦ – Симеоново“ и „Кръстова вада“ до "Студентски град". По този начин тази година със стартиралото строителство на 3 км през "Подуяне" и очакваното начало на отсечката от 6 км през "Слатина" общо ще се изграждат 9 км разширение. Така след 4 години метромрежата на София ще бъде 61 км и над 500 хил. души ще пътуват по най-бързия и удобен начин в града, а делът на метрото в градския транспорт ще достигне 50%. Това означава, че за по-малко от две десетилетия ще сме изградили изцяло нова транспортна мрежа на София" – каза също столичният кмет Фандъкова.

Държавният глава Румен Радев изтъкна усилията на всички, които са работили по проектирането и изграждането на метрото, благодарение на което се променя градската среда, свързаността и качеството на живот в столицата. "Този проект стана възможен, защото през тези 25 г. държавните институции и Столичната община работиха в синхрон, независимо от това коя политическа сила е била на власт", заяви Румен Радев.

Държавният глава поздрави кмета Фандъкова за това, че неуморно се бори и при всички случаи, на всички нива, отстоява необходимостта от финансиране за развитие на този проект и на национално, и на европейско ниво. По думите му " с изграждането на метрото в София България доказа, че има специалисти, които могат да планират, ръководят и строят големи инфраструктурни обекти със стратегическо значение. На церемонията президентът Радев удостои „Метрополитен“ ЕАД с почетен знак на държавния глава. Отличието е по повод годишнината, както и за заслугите към изграждането и развитието на инфраструктурен обект от национално значение. Почетния знак получи директорът на „Метрополитен“ проф. Стоян Братоев.

Медали и грамоти за изключителен принос получиха: проф. д-р инж. Стоян Братоев, инж. Кирил Зайков, д-р инж. Ангел  Джоргов. В категория „Проектиране“: инж. Антон Янев, инж. Маньо Манев, арх. Ирена Дерлипанска; в категория „Строителство“: инж. Франсоа Доменил, в категория „Експлоатацията на метрото“: Йордан Янев. Бяха връчени медали и за значим принос на инженери, архитекти и хора, работещи за експлоатацията на метрополитена.

За значим принос при проектирането на метрото бяха наградени: проф. д-р инж. Божидар Божинов, доц. д-р инж. Виктор Ташев, инж. Явор Първанов, инж. Любен Георгиев Илиев; при строителството: инж. Константин Иванов Петков, инж. Йовко Генчев Жилков, Димитър Милушев Пантелеев, инж. Тошко Колев, инж. Ангел Григоров, при инвестиционна и експлоатационна дейност: Иван Пенчев, инж. Искра Илиева, Иван Джамбазки, Павел Димов.

Отличия за "Принос при проектирането" получиха: арх. Красен Андреев, арх. Константин Косев, арх. Елена Христова-Пактиавал, арх. Фарид Пактиавал, инж. Мария Димитрова; при строителството: инж. НикосГицас, Димитър Митев, инж. Бойко Комитски, инж. Даниела Романова, инж. Светослав Томов, инж. Азис Шабан, арх. Богдана Панайотова, д-р инж. Владимир Вутов; при инвестиционна и експлотационна дейност: инж. Красимира Георгиева, Наталия Михайлова, инж. Григор Григоров, инж. Валентин Тодоров, Николай Георгиев, Ивета Викторова, Бончо Такев, Методи Рангелов.


На 28 януари се навършват 25 години от пускането на първия участък на метрото в София. Тогава софийското метро бе с дължина 6,4 км и 5 метростанции и с него пътуваха 70 хил. души дневно. Сега то е 52 км с 47 станции и има изградена мрежа от три метродиаметъра с четири линии и дял в системата на градския транспорт около 34%.

В последните 15 години са построени 42 км от метрото, което е 80% от метромрежата на София.

С разширението на Линия 1 и Линия 2 е осигурена свързаност на едни от най-големите жилищни райони – „Люлин“, „Младост“, „Изток“, „Дианабад“, „Мусагеница“, „Лозенец“, „Надежда“, на обекти като летище „София“, Централната автогара и жп гара, а с Линия 3 – на кварталите „Хаджи Димитър“, централна градска част, „Красно село“, "Овча купел“ и „Горна баня“. Построени са и 7 големи буферни паркинга на станции на метрото, три интермодални връзки с жп гари.

В момента продължава строителството на 3 км и три метростанции на Линия 3 под бул. “Владимир Вазов“ в район „Подуяне“, като трасето на подземната железница ще достигне до кв. “Левски Г“. Очаква се тази година да започне изграждането и на още 6 км през район „Слатина“.


Йорданка Фандъкова: Метрото промени София и я превърна в съвременен европейски град (интервю пред БТА)


Фотограф: Аделина Ангелова

Снимка 01
Снимка 02
Снимка 03
Снимка 04
Снимка 05
Снимка 06
Снимка 07
Снимка 08
Снимка 09
Снимка 10
Дата

Виж всички събития >>