22 септември е литература с 2 събития на младежите от „Академия за ВИЗИОНЕРИ“ на Столична община

 

Интерактивна изложба с инсталации, кратки разкази, хайку и туитър поезия, фотографии, видеа, авторски визуални проекти, вдъхновени от първия фантастичен разказ в българската литература “Последният ден на ХХ век”, написан преди 122 г. от Вазов, ще почете годишнината от смъртта на писателя. Създадените произведения, в рамките на конкурси, част от проекта “Nickname В@ЗОВ“, ще бъдат представени на 22 септември от 10 до 16:30 ч. в Tabaco garden bar на ул. "Московска" 6А (на гърба на Националната галерия), след което – запечатани в „капсула на времето“ и предоставени на Столична община. Капсулата ще се съхранява в Регионалния исторически музей и ще бъде отворена на 31.12.2100 г. , последният ден на XXI век.

„Само по поезия“ е вторият проект в направление „Изкуство, култура, образование и наука“ на "Академията", с ментори Светлана Ломева и Любов Костова, който превръща задължителната учебна литература във вълнуваща за младите. Късометражни филми по избрани произведения и подкасти към тях, засягащи теми и проблеми от литературните творби, актуални и важни днес, ще бъдат представени на 22 септември от 18:00 ч. в литературен клуб „Перото“ в НДК.

 

 

 Биореактори с водорасли за по-чист въздух и дигитална карта на чешмите в София

 

Това са решенията за по-зелена София на проектите – финалисти в пилотната инициатива на Столична община „Академия за ВИЗИОНЕРИ“, направление „Екология и градска среда“

Техни автори са младежите Моника, Денис, Петя и Ванеса от "Академията", с ментори арх. Любо Георгиев и Елица Панайотова. Проектите “VODORASL02” и „Stolichna H20” ще бъдат представени на 25 септември в Софийската лаборатория за иновации (Sofia Lab).

На ул. "Сердика" № 1, в младежкото пространство на третия етаж, пред очите на присъстващите ще бъдат сглобени 20 биореактора с микроводорасли. Един биореактор пречиства пространство до 20 кв. м, а за направата му са необходими не повече от 40 лв.  Проектът „VODORASLO2“ е локално решение, подобряващо качеството на въздуха в затворени помещения. Сглобените биореактори ще бъдат предоставени на участниците в събитието и дискусията.

Oще 80 биореактора ще бъдат инсталирани в училища на територията на София до края на септември.

Как работи биореакторът?

Чрез фотосинтеза. Въздухът, съдържащ въглероден диоксид, азотен оксид и серен диоксид, бива пречистен чрез размножаването на водораслите, докато са огрени от слънчева светлина, а постоянната циркулация на водата в устройството пречи на утаяването. Културата от Спирулина използва мръсния въздух като хранителен стимулант, генерирайки кислород и биомаса, която се използва за наторяване на растения.

Желаещите да се включат в сглобяването на биореакторите, дискусии с експерти и интерактивни презентации, е необходимо да попълнят формата за записване:

https://forms.gle/2UAcDQFmM7BAmkLx7

Съгласно наложените противоепидемични мерки местата са ограничени.

Решение за намаляване употребата на пластмаса намира вторият проект от направление „Екология и градска среда“ "Stolichna H2О". В рамките на проекта ще бъде актуализирана дигитална карта на чешмите в София, която ще улесни достъпа на гражданите до питейна вода, като по този начин ще допринесе за ограничаване използването на пластмасови бутилки. Доброволци ще се включат в маркирането на чешмите в София, отбелязвайки тяхното обективно състояние с помощта на онлайн формуляр. Авторите на идеята предвиждат картата да показва и ресторантите, магазините, кафенетата, предлагащи безплатно наливане на вода. Търговските обекти ще бъдат обозначени със стикери, дизайн на художничката Петя Димитрова, участник в "Академията".

Желаещите да се включат като доброволци в маркирането на чешмите могат да го направят чрез попълване на този Google формуляр:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSftismn1XFSuPJpcCyGnOMPFUSK7_uGDcSBXmX2GpZNRPJYrA/viewform

Предметни награди и грамоти, подписани от заместник-кмета на София, Мирослав Боршош, ще получат всички участници.  

Освен демонстрация по сглобяване на биореактори и доброволческа акции по регистриране на чешмите в София, младежите от направление „Екология и градска среда“ са подготвили интересна програма за целия съботен ден, включваща стендъп комедия, дискусии, презентации.

Програма за 25 септември 2021, Sofia Lab, ул. "Сердика" № 1, ет. 3

„Академия за ВИЗИОНЕРИ“ на Столична община финансира общо 7 проекта на млади хора в 5 тематични области: Изкуство, култура, образование и наука, Спорт и здраве, Гражданско и здравно образование, медийна грамотност, Подкрепа на хора в неравностойно положение и Екология и градска среда.

Конкурс "Инициатива с висока обществена значимост" на Столична община за Ученически съветиКонкурсът "Инициатива с висока обществена значимост" на Столична община е разработен от ученици, членове на Консултативния съвет по политики за младежта (КСПМ) и цели да мотивира и стимулира работата на Ученическите съвети.

Конкурсът награждава вече реализирани през учебната 2019/2020 и 2020/2021 година, инициативи, събития и кампании с висока обществена значимост.

Формуляр за представяне на инициатива/събитие/ кампания през учебната 2019/2020 и 2020/2021 година.

 

12 АВГУСТ – МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА МЛАДИТЕ ХОРА

 

Столична община отваря врати на музеи, културни центрове и спортни комплекси за Международния ден на младите хора

С решение на Общото събрание на ООН през 1999 година 12 август се отбелязва по целия свят като Международен ден на младите хора. За първи път в България Денят се отбелязва официално през 2007 година.

12 август ще осъмне с отворени врати на музеи и спортни комплекси за всички жители и гости на столицата на възраст от 15 до 29 г. Безплатни занимания по спорт и интереси ще очакват младите хора на София.

Само срещу лична карта младежите ще могат да посетят два от обектите на Регионалния исторически музей „София“. През целия ден Музеят за история на София и Археологическото ниво на базиликата „Св. София“ ще приемат младите хора на София.

„Спортна София 2000“ в парк „Възраждане“ отваря вратите си за младежите, които искат да поиграят тъч с професионалните треньори от  България Тъч, от 16 до 18 ч.  Добиващият широка популярност у нас спорт позволява мъже и жени да играят заедно, а от спортния клуб гарантират ненадминато забавление, адреналин и силни емоции. 

Съорганизатор на инициативата е „Спортна София 2000“ ЕАД.  

 

През целия ден на базата на спортен клуб „Академик“ в Панчарево олимпийската шампионка Румяна Нейкова и нейният екип ще обучават желаещите по академично гребане.

Атрактивни демонстрации по стрийт фитнес ще бъдат представени от Спортен клуб по гимнастика и стрийт фитнес Street Workout Bulgaria в „Градината на Доброто“, район „Възраждане“, Зона Б 5, междублоково пространство на бл. 15, 16 и 18 от 10 до 12 ч.

Отворена гореща линия за въпроси, касаещи здравното образование, сексуалното здраве и превенция, ще е активна на 12 август от 13 до 17 ч. на телефон: 0887 263 329. Д-р Радосвета Стаменкова, изпълнителен директор на Българска асоциация по семейно планиране и сексуално здраве, ще отговаря на питания за полово предавани болести, ранна бременност, злоупотреба с психоактивни вещества, тютюнопушене и др.

На 12 август „Борисовата градина“ ще е място за уъркшопи с интерактивни игри, срещи с психолози, дискусии за психичното здраве, демонстрации по спортно ориентиране, разпъване на палатка и други. До детската площадка „Слона“ от 16:00 до 19:30 ч., организаторите от Български туристически съюз, в партньорство със Столична община, Български младежки делегати към ООН, Асоциация на студентите медици, Национално представителство на студентските съвети, Младото поколение в действие, Българска федерация по катерене и алпинизъм, Българска федерация по ориентиране, Нов цирк, ще представят дейността си, както и предстоящи събития и форуми.

В Градската градина, изложба на открито, част от проекта „Да погледнем зад завесата“ на „Академия за ВИЗИОНЕРИ“ на Столична община, ще е на разположение на столичани. Фотографиите представят темата за насилието във всичките му измерения през призмата на надеждата за ново начало.

12 август е и Ден на отворените врати за дирекция „Спорт и младежки дейности“. От 9:00 до 11:00 ч., в заседателната зала на ул. „Оборище“ № 44, експерти ще представят дейността на дирекцията и възможностите за подпомагане и финансиране на младежки дейности от страна на Столична община.

МЛАДЕЖИ НИ ПРЕДИЗВИКВАТ „ДА ПОГЛЕДНЕМ ЗАД ЗАВЕСАТА“ НА РАЗЛИЧНИТЕ ФОРМИ НА НАСИЛИЕ И АГРЕСИЯ

 

Антон Горинов, Диляна Стоянова и Теодора Стаменова са млади хора от София, обединени от желанието да повдигнат завесата пред обществото за проблемите на хората, обекти на насилие и агресия. Тримата са част от пилотната инициатива „Академия за ВИЗИОНЕРИ“ на Столична община, дирекция „Спорт и младежки дейности“, която финансира младежки проекти, провокирайки участниците да търсят и намират решения по обществено значими проблеми.

На 2 август (понеделник) 2021 г., от 18.00 ч., в Градската градина – София ще се състои откриването на изложба с фотографии за насилието във всичките му измерения през призмата на надеждата за ново начало. Танцов флашмоб ще провокира интереса на случайни минувачи към фотографиите.

В рамките на изложбата (2 – 16 август), представители на различни младежки организации с доказан успех в различни области, ще отправят лични послания по темата в социалните мрежи.

Партньори на проекта са „SWINGIN MONKEYS“ и „CREATIVE VISUAL SOLUTIONS LTD“.


„Академия за ВИЗИОНЕРИ“ финансира 7 проекта на младежи в 5 различни направления: Екология и градска среда; Култура, изкуство, образование и наука; Спорт и здраве; Гражданско и здравно образование и Подкрепа на хора в неравностойно положение и рискови групи. Утвърдени експерти в различните тематични области консултираха и подпомагаха младите хора при създаване на проектните идеи. Повече за проектите, вижте тук.ПРОГРАМА "СОФИЯ – ГРАД НА МЛАДИТЕ И АКТИВНИТЕ"

 

СТРАТЕГИЯ ЗА МЛАДИТЕ ХОРА НА СТОЛИЧНА ОБЩИНА (2017 – 2027)

ОБОБЩЕНА ИНФОРМАЦИЯ за Програма „София – град на младите и активните“
 


РЕЗУЛТАТИ

27 проекта на организации, кандидатствали по Програма „София – град на младите и активните“, са одобрени с Решение № 183  по Протокол № 31 от 08.04.2021 г. на Столичен общински съвет (Приложение № 1), въз основа на оценка за ефективност от Експертна комисия, определена със Заповед № СОА21-РД91-99/02.03.2021 г. на кмета на Столична община:

Резултати от оценка за ефективност на проектите по Програма „София – град на младите и активните“:

Информация за проектните предложения, отпаднали на етап административна проверка.
 


ОБЯВЯВАНЕ НА СЕСИЯ ЗА ПРОГРАМНО ФИНАНСИРАНЕ 2021
 

 1. Обява за кандидатстване по Програма „София – град на младите и активните“
 2. Процедура за кандидатстване
 3. Формуляр за кандидатстване
 1. 1. Бюджет на проекта – Приложение към Формуляр за кандидатстване
 1. Указания за попълване на Формуляр и съпътстващи документи
 2. Заявление за кандидатстване
 3. Декларация за партньорство
 4. Декларация за конфликт на интереси
 5. Писмо за съгласие и подкрепа на проект за Ученически/Студентски съвети
 6. Таблица за административна проверка
 7. Таблица за оценка на ефективността
 8. Формуляр за мониторинг
 9. Финансов и съдържателен отчет
АКАДЕМИЯ ЗА "ВИЗИОНЕРИ"

 

СТРАТЕГИЯ ЗА МЛАДИТЕ ХОРА НА СТОЛИЧНА ОБЩИНА 2017 – 2027 г.Стратегията има за цел развитие на таланта, творческите умения и междукултурния диалог сред младите хора; насърчаване на активния и здравословния начин на живот сред младите хора; насърчаване на здравословния начин на живот и социално включване на младите хора;  насърчаване на физическата активност и спорта сред младите хора.
 

Дейности на дирекция "Превенция, интегриране, спорт и туризъм" в изпълнение на Стратегия за младите хора на Столична община 2017 – 2027 г.

 

С РЕДИЦА СЪБИТИЯ СТОЛИЧНА ОБЩИНА ОТБЕЛЯЗА
МЕЖДУНАРОДНИЯ ДЕН НА МЛАДИТЕ ХОРА

 

На 12 август София осъмна с отворени врати на музеи и центрове, открити уроци, артателиета и демонстрации на спортове. Безплатни спортни занимания по футбол, баскетбол, волейбол, тенис на маса бяха организирани в „Спортна София“, парк „Възраждане“, съвместно с Център за подкрепа на личностно развитие – Спортна школа „София“ и „Спортна София 2000“ ЕАД. Спортен клуб по гимнастика и стрийт фитнес Street Workout Bulgaria предизвика интереса на младите хора в парк „Герена“ с демонстрации по стрийт фитнес. Центърът за изкуство, култура и образование „София“ – филиал „Надежда“ отвори вратите си за хората от 15 до 29 години, като им предложи артработилници за развитие на таланта и творческите умения. Регионалният исторически музей – София осигури безвъзмезден достъп до постоянната и временната експозиция в централната сграда на музея за всички млади столичани и гости на София. Отворена бе гореща линия за въпросите на младите хора, свързани със здравно образование и здравна превенция.

За активната работа и добро сътрудничество с плакети и грамоти бяха отличени доброволци от Младежка академия за здравно и гражданско образование и Младежка съдийска академия на Столична община, техните ментори и ръководителите на центрове за подкрепа на личностно развитие.
 

 

 

 

 

ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПРОГРАМИ, ИНИЦИАТИВИ, УСЛУГИ, ОБУЧЕНИЯ И ФОРУМИ ЗА МЛАДИ ХОРА

 


На 12 август 2020 г., сряда, Столична община организира Ден на отворените врати, посветен на обявения от ООН Международен ден на младите хора.Столична община отбелязва празника с отворени врати на музеи и центрове, вход свободен и безплатни занимания по спорт и интереси за всички на възраст от 15 до 29 години.

С цел популяризиране на възможностите за развитие на младите хора ще бъдат представени различни дейности за подкрепа, изява и реализация на младите в София. Дирекция „Спорт и младежки дейности“ ще отличи активни младежи доброволци, ментори и обучители от Младежка съдийска академия и Младежка академия „Здравно и гражданско образование“ на Столична община.

 

Програма  

• „Спортна София“, парк "Възраждане" – Зона Б5, от 10 до 16 часа:

- безплатни спортни занимания по футбол, баскетбол, волейбол, тенис на маса и др., организирани съвместно с Център за подкрепа на личностно развитие – Спортна школа „София“ и „Спортна София 2000“ ЕАД

• Парк "Герена" (до стадион "Герена") от 10 до 12 часа:

- демонстрации по стрийт фитнес, организирани съвместно със Спортен клуб по гимнастика и стрийт фитнес Street Workout Bulgaria

• Център за изкуство, култура и образование „София“ – филиал „Надежда“:

- от 10 до 16 ч. артработилници за развитие на таланта, творческите умения и  личностното развитие на младите хора  

- от 18 ч. празнична програма с участието на изявени таланти от Центъра

• Регионален исторически музей София, площад „Бански“ 1 от 14 до 17 ч.:

- вход свободен за разглеждане на постоянната и временната експозиция в централната сграда на музея

• Дирекция „Спорт и младежки дейности“, ул. „Оборище“ 44, от 13 до15 ч.:

- представяне на възможности за подкрепа на младежки дейности по програми за проектно финансиране и инициативи

• Отворена гореща линия на тел.: 0887 263 329 от 13 до 15 ч.:

- за въпроси към д-р Радосвета Стаменкова – изпълнителен директор на Българска асоциация по семейно планиране и сексуално здраве (БАСПЗ) по теми, свързани със здравно образование и здравна превенция.
 

Всички събития ще се проведат при спазване на необходимите засилени противоепидемични мерки в съответствие с указанията на официалните власти и вътрешни процедури за работа във връзка с COVID-19.                                                                   


ПЛАНИРАНИ ДЕЙНОСТИ ЗА 2020 г. В ИЗПЪЛНЕНИЕ НА СТРАТЕГИЯ ЗА МЛАДИТЕ ХОРА НА СТОЛИЧНА ОБЩИНА

ПЛАН ЗА ДЕЙСТВИЕ – СОФИЯ – ГРАД НА МЛАДИТЕ И АКТИВНИТЕ

 

 

СТОЛИЧНА ОБЩИНА СЪС СОЦИАЛНА КАМПАНИЯ,
НАСЪРЧАВАЩА ДОБРИЯ ЛИЧЕН ПРИМЕР У ДОМА

 

#СОФИЯвкъщи е инициатива, в която може да се включи всеки, готов да сподели своето хоби, талант, занимания, обучение или професия в домашна среда.

Кампанията на дирекция „Спорт и младежки дейности“ цели да насърчи добрия личен пример, социално отговорното поведение и спазването на мерките за противодействие на разпространението на коронавируса COVID-19 чрез демонстрация на всички интересни неща, които можем да правим вкъщи.

Тематични седмични онлайн предизвикателства ще провокират потребителите и последователите на Facebook и Instagram профилите на дирекцията да се включат с авторски видео материали. Видеата могат да бъдат изпращани по електронна поща: mladi@sofia.bg или директно споделяни на страницата на дирекция „Спорт и младежки дейности“ във Facebook.

#СОФИЯвкъщи е онлайн инициатива, която поощрява единствено активността, вдъхновението, отговорността и творчеството вкъщи.

Покана да се включат в предизвикателството #СОФИЯвкъщи е отправена към всички млади на възраст и по дух жители на столицата.

Три правила поставят организаторите:

 • Времетраене на видеото – до 3 минути;
 • Без нецензурно съдържание, език на омраза, фалшиви новини, политически или търговски послания;
 • #СофияВкъщи да присъства на всеки видеоматериал. 

Авторите на клиповете с най-много харесвания ще получат спортни пособия и предметни награди от дирекция „Спорт и младежки дейности“, а всички участвали потребителски материали се включват в седмична мотивираща видео компилация.

Регламентът за участие в социалната кампания е публикуван на официалния портал на Столична община.

Всеки желаещ има право да участва с едно видео в рамките на седмичното предизвикателство.

Кампанията за споделени преживявания у дома #СОФИЯвкъщи ще продължи до края на извънредното положение.

Регламент

Демонстрацията можете да видите ТУК.


ВАЖНО!

С благодарност за участието в конкурсите – „Младежки свят“  и “Нашият спортен празник“, Ви уведомяваме, че съгласно Заповед на кмета на Столична община № СОА20-РД09-1458/09.03.2020 г.  за предприемане на мерки, съобразени със сложната епидемиологична обстановка, празничната церемония по обявяване на отличените в конкурсите ще се проведе през месец септември 2020 г. Представителите на отличените инициативи ще бъдат уведомени писмено.


Конкурс за младежка инициатива на младите хора "Младежки свят"

Вече традиционно, Столична община, дирекция „Превенция, интеграция, спорт и туризъм“ с подкрепата и партньорството на Национална спортна академия, Национално издателство за образование и наука „Аз Буки”, Британския съвет, Асоциация за развитие на София инициират за шеста поредна година конкурса за младежки инициативи и доброволчески практики „Младежки свят”.

Покана за участие – да представят своите добри практики, иновативни идеи, ефективни кампании и решения, е отправена към всички младежки организации, ученически съвети, ученически парламенти или други неправителствени и образователни структури, които обхващат младежи от 15 – 29 г. на територията на Столична община.

Проектините идеи за участие в конкурса ще се приемат до 20 февруари 2020 г. (внесени официално на ул. „Московска” № 33, Столична община, до Заместник-кмета на СО – д-р Тодор Чобанов). Дирекция „Превенция, интеграция, спорт и туризъм” ще финансира най-добрите идеи за младежка доброволческа инициатива в размер на 3 000 (три хиляди) лв. Изпълнението на дейностите обхваща периода (м. март – м. октомври).
 

 1. До кмет на район и директор на СУ
 2. Заявление
 3. Процедура
 4. Инициатива "Младежки свят"
 5. Покана

Младежка инициатива – "Нашият училищен спортен празник"

За пета поредна година Столична община, дирекция „Превенция, интеграция, спорт и туризъм“, с подкрепата и партньорството на Национална спортна академия, Национално издателство за образование и наука „Аз Буки”, Британския съвет, Асоциация за развитие на София, „Спортс Менинджмънт България” инициират вече традиционното издание на конкурса за младежки инициативи „Нашият училищен спортен празник”.

Покана за участие е отправена към всички спортни иноватори, ученически съвети, ученически парламенти, обществен съвет, училищно настоятелство, други неправителствени и образователни структури на територията на Столична община.

Предложенията в конкурса за спортни иноватори ще се приемат до 20 февруари 2020 г. (внесени официално на ул. „Московска” № 33, Столична община, до ЗАМ.-КМЕТА на СО – доц. д-р Тодор Чобанов).

 

 1. До кмет на район и директор на СУ
 2. Процедура
 3. Заявление
 4. Формуляр
 5. Покана