Обратно Автобуси с двигатели Евро 6 ще превозват туристите във Витоша

"От утре по автобусните линии за Природен парк "Витоша" – №№ 63 и 66 – ще се движат само реновирани автобуси. Превозните средства са Евро 6, подходящи за планински терени." Това каза кметът Фандъкова при представянето на петте новозакупени автобуса. Превозните средства разполагат с 55 седящи места и 20 места за правостоящи, както и с багажно отделение, в което пътниците могат да оставят големи туристически раници.

„Миналата година пуснахме 10 реновирани автобуса с двигатели Евро 6 и с новите 5 покриваме изцяло двете линии – припомни столичният кмет. – Работим усилено да подобрим достъпа до планината. Освен обновените автобуси вече трета година работи програмата за споделени електрически велосипеди. На паркинга на НИМ има и пункт за зареждане на електрически автомобили." Според кмета Фандъкова по този начин се дават повече алтернативи за екологично придвижване в планината.

Петте автобуса са закупени от Столичния автотранспорт със средства от общинския бюджет. "Продължаваме с амбициозната програма за подмяна на старите превозни средства в София" – каза столичният кмет и припомни, че през тази година бяха пуснати в експлоатация 13 нови трамвая и 15 нови електробуса. „Следващата година очакваме още 30 нови тролейбуса, с които да заменим "Икарусите", а в рамките на следващите 2 години още 30 нови електробуса ще тръгнат по линиите в София“ – каза още столичният кмет.

На представянето присъстваха председателят на комисията по транспорт и пътна безопасност в Столичния общински съвет Карлос Контрера, както и зам.-кметовете Кристиян Кръстев и Дончо Барбалов.