Назад

София се включва в Европейската седмица на мобилността

 

Тази година темата е „Чиста мобилност за всички“ и ще премине под мотото: „Избери как да се придвижиш".

За поредна година София се включва в Европейската седмица на мобилността, която ежегодно се провежда между 16 и 22 септември, по инициатива на Европейската комисия и Генерална дирекция „Мобилност и транспорт". В инициативата се включват над 2800 града от 50 страни.

Тази година е различна, защото епидемията от Covid 19 промени много неща в сферата на мобилността. Всички градове отбелязаха отлив от градския транспорт и увеличаване на индивидуалните придвижвания, но и всички ние забелязахме колко чист може да бъде въздуха, когато автомобилният трафик намалее драстично.

Затова и програмата от събития в София е посветена на начините за чисто, здравословно и, разбира се, безопасно придвижване в града.

Първите дни от седмицата (16 – 18 септември) са посветени на безопасността под мотото: „Остани жив! Пази живота!“ През уикенда (19 – 20 септември) на различни места в града всеки, който желае може да изпробва придвижване с тротинетка или разходка с електрически велосипед във Витоша.

Кулминацията в програмата е на 22 септември на улица „Ген. Й. Гурко“, която ще бъде затворена за автомобилно движение в участъка между бул. „Васил Левски“ до бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“. От 11 ч. сутринта до 16 ч. следобед всички граждани ще могат да тестват електрически скутери, електрически велосипеди и други алтернативи на автомобилния транспорт.

Заповядайте! Включете се! Нека всички да изберем по-чист и здравословен начин на придвижване, за да дишаме по-чист въздух!

ЛИСТОВКА