Назад

Събития по повод Деня на София – 17 септември

На 17 септември отбелязваме Деня на София

Тази година традиционните празнични церемонии, провеждани от Столична община, няма да се състоят поради мерките за ограничаване разпространението на Коронавируса.

Независимо от извънредните обстоятелства процедурата по определяне носителите на Наградите на Столична община за ярки постижения в областта на културата се проведе успешно. Удостоените с награди, както и номинираните в различните области на културата, ще бъдат представени в специално заснет филм, който ще бъде излъчен на 17 септември от 22:00 ч. по БНТ1. Творческият екип, който подготви филма, включва Юрий Дачев, Стоян Радев, Никола Тороманов, Владимир Михайлов, Стефан Щерев.
От малкия екран наградените ще споделят мисли, свързани както с конкретната им работа, станала повод за отличието, така и с важната мисия на културата в моментите на изпитание, през които преминаваме.

Наградите на Столична община за ярки постижения в областта на културата се връчват в областите "Литература"; "Театър"; "Музика"; "Визуално-пластични изкуства"; "Художествена фотография"; "Кино"; "Архитектура, опазване на културното наследство и естетизация на градската среда"; "Критика и журналистика в областта на културата"; "Танцово изкуство"; "Фолклорни сценични изкуства"; "Съвременни перформативни и мултижанрови изкуства". Присъжда се и Специална награда на София за изключителни постижения и принос в националната култура.


SOUND UNDERGROUND за Деня на София
Мотриса от Третия метродиаметър ще се превърне в сцена за градска култура

Музика на живо, диджей пърформанс и театър на движението са само част от изненадите във флашмоб културния проект, организиран от Националния център за иновации и дигитални изкуства за Деня на София. Мотриса от Третия метродиаметър ще бъде „подобрена“ с озвучаване и художествено осветление, брандинг и украса, и изпълнена с млади артисти в извънпиковите часове в ранния следобед и след 19:30 ч. на 17 септември.
SOUND UNDERGROUND ще се състои за първи път в България. Акцията е вдъхновена от добрите практики като Tram Party, Tram Session и Subway Drum в мегаполисите Лондон, Хонг-Конг, Токио, Берлин, Ню Йорк, Варшава и Будапеща. Целта на инициативата е да изненада и зарадва столичани и гостите на града с добро настроение в празничния ден и е под мотото „Когато движението среща промяната“.
В мотрисата зад диджей пулта ще застанат градските легенди на електронната музика – DJ VLD и Disco Manga. Акцията се осъществява със съдействието на Столична община, а домакин и съорганизатор е "Метрополитен" ЕАД.
Мотрисата ще се движи по разписание и на пръв поглед нищо няма да издава, че нещо различно ще се случи. На пероните обаче пътниците ще се озоват буквално в „друго измерение“. На всеки пробег по маршрута от "Красно село" до кв. "Хаджи Димитър", музиката ще се променя от трап, през хип-хоп, БГ поп, изпълнения на живо с акомпанимент от китара и саксофон, стрийт танци, пантомима, до теххаус бийт.
SOUND UNDERGROUND разчита на доброто настроение на всички пътници без значение от тяхната възраст.
Организаторите от Националния център за иновации и дигитални изкуства избират новия метродиаметър като символ на модерността и свързаността между времето, пространството и различните генерации.
На борда на мотрисата, стюарди ще съблюдават за сигурността, носенето на предпазни маски и недопускането на струпване на прекалено голям брой пътници, във връзка с противоепидемичните мерки. Все пак, най-любопитните ще имат възможността да сканират QR код на постерите, позиционирани в мрежата на метрото и да узнаят приблизително точните часове на флашмоба.
Събитието в подземната железница на София ще бъде заснето за официален музикален клип, предназначен за ротация в световния музикален канал за клубна музика – Dance trippin TV, излъчващ от Кралство Нидерландия. Организаторите на SOUND UNDERGROUND ще кандидатстват с концепцията в различни конкурси през 2021 г. за трансформация на градската среда чрез съвременна култура и обещават тя да се превърне в традиция.
Медийни партньори на събитието са TOPNOVINI.BG и Метрореклама.Празничен концерт в район "Сердика" за Деня на София


На 17 септември от 18:00 часа в градинката "Майчин дом", бул. "Христо Ботев" район "Сердика" на Столична община организира празничен концерт, посветен на Деня на София.

В програмата участват Радо Шоу и народната певица Антония Рангелова.

 17 септември – Ден на София в район „Младост“        

По традиция администрацията на район „Младост“ отбелязва Деня на град София с празнични изяви. Тази година е организиран фолклорен концерт с участието на: Женски народен хор „София“, Фолклорна вокална група „Шопкиня“, Школа за народни танци „Сборенка“, народната певица Евелина Станчева с нейната внучка Евелин Станчева и народната певица Ана-Мария Трайкова и танцова група. Празничният концерт ще се състои на 17 септември 2020 г. от 18:30 ч. на лятната сцена в парка в „Младост 3“. Вход свободен.

Събитието е част от Календара на културните събития на Столична община за 2020 г.
 17 септември – Ден на София в район „Оборище“

На 17 септември 2020 г. от 18:00 ч. в парк „Владимир Заимов“ ще се състои празничен танцов спектакъл и карнавално шествие, организирани от район „Оборище“, ОКИ ДК „Средец“ и Сдружение на танцовите дейци, по случай Деня на София. 

В програмата участват танцови колективи, носители на международни отличия от различни жанрове на танцовото изкуство, лауреати на национални и международни конкурси и фестивали: Клуб по спортни танци „Средец“ при ОКИ ДК „Средец“,Танцов ансамбъл „Здравец“ при ОКИ ДК „Средец“, Фолклорен ансамбъл „Люлин“, Танцов състав „Шопски наниз“, Балет „Веда Джуниър”, Танцова формация Full dance, Детско-юношески танцов ансамбъл „Изворче“ при НДД, Танцово ателие „Алегрета” при НДД.

Събитието е част от Календара на културните събития на Столична община за 2020 г.

 


Vintage summer party в кино "Кабана"

Кино „Кабана”, 17 септември, 18:30 ч., вход свободен

VINTAGE SUMMER PARTY

Организирано от Lindyhop Bulgaria (Dance School)

Ще има суинг, буги и други танци, ще има диджеи, танцьори

 Националният политехнически музей представя изложбата „София – град на откриватели и учени със световна слава“

 

Националният политехнически музей представя изложбата „София – град на откриватели и учени със световна слава“

„София – град на откриватели и учени със световна слава“ е мобилна изложба на Национален политехнически музей – София. Тя представя живота и научните приноси на десет световноизвестни български учени, родени и/или учили в нашата столица.

Тук попадат имената на: акад. Ангел Балевски – основоположник на българската научна школа по металознание и технология на металите; Асен Йорданов, чието име е записано в Златната книга на американските изобретатели; Георги Наджаков, направил откритието, от което се ражда ксероксът; проф. Иван Странски – един от най-известните български учени в чужбина; Методи Попов, разработил едно от най-значителните постижения на българската биология – учението за стимулацията на жизнените процеси; д-р Стамен Григоров – откривател на Lacto bacterium bulgaricum; Иван Костов – ученият сред блясъка на кристалите; Димитър Пасков, откривателят на нивалина; Румен Антонов – български изобретател в областта на автомобилостроенето и Дончо Костов – един от основателите на генетиката у нас.

Именно в София те са направили първите си стъпки към голямата международна научна сцена. Независимо че са специализирали и работили в най-известните университети в Европа и в САЩ, те никога не са пропускали да отразят своите корени и български творчески дух.

Изложбата е специално подготвена за Деня на София – 17 септември –  и се осъществява с любезното съдействие на Столична община. Изложбата е представена в Галерия на открито в Градската градина пред Народния театър „Иван Вазов“.

Каталогът на изложбата може да разгледате на http://artsofia.bg/files/shared/2020/NPTM.pdf

 


Агенция „Кантус Фирмус“ Ви кани на тържествения концерт
„София – празнувай с класика!“


Любими класически музиканти ще се включат тази година в празника на столичния град. Агенция „Кантус Фирмус“ кани столичани на тържествения концерт „София – празнувай с класика!“, който ще се състои на 17 септември от 19 ч. на Платформата А6 зад НДК. Събитието ще събере на една сцена виртуозния пианист Георги Черкин, оперната дива Гергана Николаева и музикантите от Оркестъра на Класик ФМ радио. Под палката на опитния маестро Григор Паликаров те ще зарадват публиката с някои от най-популярните класически творби на всички времена – пиеси от Моцарт, Бетовен, Шуман, Дебюси, Албенис и филмови хитове от големия екран. Концертната програма е пъстър калейдоскоп от музикални шедьоври, вълнуващи и вдъхновяващи мелодии с непреходна стойност. Пиесите са в специални авторски аранжименти, създадени от Георги Черкин, които запазват оригиналното звучене, но го обогатяват с оркестров колорит. А красивият и топъл глас на Гергана Николаева ще пренесе слушателите в един свят на романтика и мечтателност. Известната оперна певица е участвала в много проекти, които разчупват стереотипите и по интересен начин обединяват различни стилове.

За всички музиканти събитието на 17 септември е очаквана и желана възможност да възобновят срещите си с публиката, прекъснати принудително през пролетта. Концертът обещава много емоции и неговото празнично послание е отправено както към публиката, така и към хората на изкуството, които продължават да са сред най-засегнатите от кризата с COVID-19.   

Концертът „София – празнувай с класика!“ се реализира с финансовата подкрепа на  Министерството на културата и е част от празничната програма за Деня на София в Календара на културните събития на Столичната община.

 

Георги Черкин е един от най-изявените пианисти от своето поколение. През последните години той бе аплодиран на престижните музикални сцени в Берлинската филхармония, в залата на „Гевандхаус“ – Лайпциг и в Дома на музиката в Москва. Изнасял е клавирни рецитали в Рим, Париж, Берлин, Прага, Варшава, Братислава и др.

Репертоарът му включва най-крупните концерти за пиано и оркестър, повечето от които е изпълнявал с Оркестъра на Класик ФМ радио, Софийската филхармония, Симфоничния оркестър на БНР, Симфоничния оркестър „Билкент” в Анкара, Оркестър на „Санта Чечилия“, Филхармонията на Одеса и др. Всеки негов концерт у нас се превръща в истински празник за класическата публика.

Гергана Николаева завършва Националната музикална академия “Проф. Панчо Владигеров“ в класа на доц. Ирена Бръмбарова, а през 2004 г. получава магистърска степен в НБУ в класа на Александрина Милчева. През 2009 г. е финалист на Международния бароков конкурс за оперни певци Ritorna Vincitor, Италия. Чаровната певица печели известност с успешната реализация на албума Pop meets Classic, в който участват също Орлин Горанов, Силвия Кацарова, Тони, Лео, Камен Воденичаров и др. Проектът съчетава популярни творби от класическия оперен репертоар с атрактивни версии на съвременни български хитове.

 

Григор Паликаров e един от най-утвърдените български диригенти. От 2001 до 2019 г. той работи в Националната опера, където натрупва огромен репертоар от оперни и балетни заглавия. Той дирижира редовно водещите български симфонични оркестри. От 2005 г. той е главен художествен ръководител на Симфоничен оркестър – Пазарджик. Гостувал е за концерти в Германия, Австрия, Белгия, Франция, Италия, Люксембург, САЩ, Русия, Словения, Полша, Тайван, Холандия, Япония, Корея и др. За своите достижения е отличен с наградите „Кристална лира” (три пъти), „Златно перо” и др.

Оркестърът на Класик ФМ радио е създаден през 2002 г. Музикалното развитие на състава е свързано преди всичко с циклите „Концертмайсторите“ и „Музиката на Америка“. Оркестърът партнира редовно на най-талантливите млади български инструменталисти, получили признание на световния концертен подиум. Сред тях са цигуларите Веско Пантелеев-Ешкенази, Светлин Русев, Васко Василев, Мила Георгиева, пианистите Людмил Ангелов, Георги Черкин и др. Незабравими за българската публика остават концертите на оркестъра със световните звезди на класиката Джошуа Бел, Найджъл Кенеди, Гил Шахам, Пинкас Цукерман, Шломо Минц, Мидори, Максим Венгеров, Пепе Ромеро, Ванеса Мей, Ричард Клайдерман, Енио Мориконе, Андреа Бочели и много други. Оркестърът е изнасял концерти в Испания, Германия, Франция, Дания, Норвегия и е отличен с четири награди “Кристална лира”.

Билети за събитието могат да се намерят на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“ и на http://ticketsbg.com

За повече информация:
„Кантус Фирмус“; Ирена Данкова, Радостина Узунова; ++ 0885 252 069, 0887 94 20 94

www.cantusfirmusbg.com