Назад

Детски панаир на 12 септември с над 30 безплатни ателиета за деца пред Народен театър Иван Вазов

Над 30 културно-образователни инициативи за деца включва тазгодишното издание на Детски панаир в София, което ще се проведе на 12 септември пред Народния театър „Иван Вазов”.

Детски панаир е събитие от Културния календар на столицата и негови съорганизатори са Фондация „Изиарт“ и Столична община, благодарение на чиято подкрепа всички инициативи са с вход свободен. Детски панаир стартира преди девет години с подкрепата на Фондация „Америка за България“, като до момента са реализирани над 50 издания в над 15 града. 

Предвидените работилници за 12 септември ще се провеждат в рамките на целия ден от 10:00 ч. и 18:00 ч. в Градската градина пред театър „Иван Вазов“. По традиция Фондация „Изиарт“ е изработила и специално създадени игри в някои от столичните музеи – децата ще могат да станат откриватели в Музея за история на София, Софийска градска художествена галерия и Университетска ботаническата градина.
За децата, които се интересуват от изкуство, са предвидени десетки работилници, между които по стъклопис, архитектура, пясъчни рисунки, плъсти, грънчарство, калиграфия (за писане на глаголица). Тази година в Детски панаир ще участват с ателие Дирекция „Аварийна помощ и превенция“ към Столична община, на което ще показват на децата как да окажем първа долекарска помощ, инструкции за Ковид 19, както и ще бъдат излъчени образователн видеа какво да правим при природни бедствия. Организаторите са приготвили и атрактивна програма за сцената - музикални и театрални спектакли, танци и игри за най-малките. Както всяка година ще бъде показана и истинска пожарна кола, на която малчуганите ще могат да се качат и да усетят вълнението, като влязат в ролята на истински пожарникари.
Детски панаир е първият културен градски фестивал за деца, превърнал се в едно от най-очакваните събития за детска аудитория. Основната му цел е децата да бъдат въведени в света на изкуството и културата, като се организират творчески ателиета по изкуство, както на открито, така и в културните институции (музеи и галерии). Проектът е некомерсиален и позволява на всички желаещи деца да се включат напълно безплатно в културно-образователните инициативи.

Линк към събитието във facebook: https://www.facebook.com/Easyart-Bulgaria-153399914770188