Назад

„Европейски дни на наследството – София 2020“ в Столична библиотека

На 19 септември 2020 г.  Библиотеката на София ще бъде част от традиционните „Европейски дни на наследството – София 2020“. Тази година те са под мотото: „Опознайте културното наследство за цял живот!“.

В рамките на Дните на културното наследство Столична библиотека ще представи на вниманието на софиянци и гости на столицата изложбата "Български резбарски школи" и уникални издания от фонда на библиотеката, представящи националните обекти под закрилата на ЮНЕСКО, част от европейското културно наследство. Посетителите могат да видят редки издания като първото обстойно изследване на Боянската църква от Андрей Грабар 1924 г., книгата на Геза Фехер за Мадарския конник 1928 г., книги от личната библиотека на д-р Константин Стоилов, посветени на Рилския манастир – "Описание болгарского священного монастыря рыльского" от йеромонах Неофит Рылец 1879 г., "Рилский манастир и началството му" 1880 г., "Пътеводител за Рилский манастир с пътна карта" от 1891 г. и др. ценни книги.

Изложбата от постери "Български резбарски школи", представена със специалното съдействие на Института по литература към БАН , проследява резбарските храмови традиции от възрожденските школи – от тяхното възникване в дълбока древност през утвърждаването им през XVI в. и до разцвета им в България през XVIII и XIX в. Посетителите могат да се  запознаят с изящните дърворезби на изтъкнати майстори от Тревненската, Дебърска, Самоковска, Банска, Подбалканска, Несебърска и Софийска резбарски школи.

Столичани могат да разгледат и документалната изложба „София на Вазов“, посветена на 170-годишнината на патриарха на българската литература. Тя представя ретро разходка из Стара София – обичания град, какъвто е видял и описал в своето творчество великият писател, с оригинални фотоси от архива на Столична библиотека и цитати от неговите творби.

Споделете емблематичните Дни на наследството в библиотеката на София – с нейния оригинален интериор, уникални книги и знакови изложби!