Назад

Лятно кино в София

Това лято се очертава бум на летните кина в София. Платформата за късометражно кино "Кинематограф" планира над 25 прожекции на най-различни места из целия град, повечето в паркове, но и някои на още по-интересни места като Гьоте-институт, двора на 127. СУ, кръговото в кв. "Павлово" и др.

Програмата вече събра стотици зрители на първите си за сезона прожекции на Пролетен Витоша Фест и на летния фестивал Mladost Summer Fest. Сред показаните филми има всичко – документално, игрално, експериментално кино, анимация. Освен награждавани на десетки световни фестивали много от тях бяха от България. Това дава рядка възможност българските автори на късо кино, една немалка част от които студенти – да достигнат с филмите си до голяма публика. Според организаторите това е от ключово значение за развитието на българското кино, защото моделът на киноразпространение работи само за пълнометражни филми. Повечето къси филми се показват само на фестивали, което е недостатъчно, за да заживеят свой живот сред хората, а късите филми са не по-малко интересни, даже напротив – често разглеждат специфични теми, които отсъстват в голямото кино.

Проектът „Лятно кино София 2022“ се осъществява с подкрепата на Столична община, в партньорство с Гьоте-институт България, район "Студентски", район "Младост", район "Витоша" и район "Надежда". Благодарение на тези партньорства "Кинематограф" значително разширява не само мрежата за показ на българско късо кино, но и възможностите на столичани за приятен отдих във вечерна прохлада с кино за цялото семейство.

Всички прожекции са с вход свободен, започват в 20:30 ч. и продължават около 80 – 90 минути.

Прожекции ще има всяка седмица от сега до края на лятото, като предстоящи са 17 и 18 юни с „Лятно кино край реката“ в Парк "Младост 4". Някои от локациите са парк "Студентски", парковете в "Младост 2 и 3", Северен парк.

Пълен списък, както и детайлна програма, може да откриете тук: https://kinematograf.bg/programa