Назад

"На опера в полите на Витоша” през месец юли

От 10 до 19 юли в полите на Витоша първият ни Оперен театър представя перли от оперната класика.

Софийската опера и Столична община канят ценителите на операта на ново приключение - „На опера в полите на Витоша”. В тайнствените лабиринти на Киноцентър „Бояна”, сред величествените декори на различни филмови продукции, където магията на киното и реалността се срещат, ще се насладим на перли от репертоара на световната оперна класика – „Риголето”, „Тоска”, „Атила”, „Норма”, „Дон Карлос” и „Кармен”.

Програмата се открива на 10 юли, от 20:00 часа с операта „Риголето“ от Джузепе Верди, в която в едноименната роля гостува един от най-търсените вердиеви баритони в света – Владимир Стоянов, носител на титлата „Рицар на Верди“. Участват още:  Даниел Дамянов, Диана Василева, Ангел Христов, Александрина Стоянова-Андреева, Благовеста Мекки-Цветкова, Николай Петров, Атанас Младенов, Александър Георгиев и др.

На диригентския пулт ще застане маестро Константин Тринкс.

Една от най-обичаните опери на маестро Верди, „Риголето“, винаги е вълнувала публиката във всички времена.

Постановката на режисьора Пламен Карталов от 2005 г. даде нов живот на шедьовъра. С нея Софийската опера гостува на поредното си турне в Япония.

Режисьорът остава верен на Верди, но търси своята реплика към нашето време. Залага на разголването на характерите, потапя ги в океан от страсти, събира екпресивно човешки драми, за да ги отчужди на финала. Контрастът между бурната вакханалия, разгулните сцени и драмата на шута Риголето и дъщеря му Джилда изграждат динамиката на спектакъла. Една трагедия, близка до нашето време, изпълнено с жестокостта на престъпници и наемни убийци, на отвличания и страдания на невинни. Оргия и престъпление, привидна комедия и трагедия, любов и отмъщение се събират на основната пасарела, пътя, по който всеки герой върви към съдбата си.

Тази историческа постановка ще придобие нов живот в полите на Витоша. Динамиката и внушението на спектакъла тук ще се разгърне в новите пространства на "Римския площад" като истинска филмова продукция.

Постановката на „Риголето“ ще бъде представена и на 12 юли, от 20:00 часа.

На 11 юли, събота, 20:00 ч. зрителите ще имат удоволствието да видят  „Тоска“ от Джакомо Пучини с Радостина Николаева в главната роля. Участват още – Костадин Андреев, Никола Мияйлович – Скарпия,  Петър Бучков, Емил Павлов, Александър Георгиев, Ангел Христов, Илия Илиев, Антония Иванова.

Гост-диригент – Григор Паликаров. Гост-сценограф –  Миодраг Табачки, художник на костюмите – Лео Кулаш, постановка – Пламен Карталов. Със специалното участие на Детски хор с диригент Таня Лазарова.

На 15 юли, сряда,  20:00 ч.  в Програмата е включена операта  „Атила“ от Джузепе Верди. В ролята на Ецио ще се превъплъти световнопризнатият ни баритон  Владимир Стоянов. Участват още:  Бисер Георгиев – Атила, Радостина Николаева, Даниел Дамянов, Димитър Станчев, Красимир Динев, Детски хор с диригент Таня Лазарова и др.

Диригент – Велизар Генчев, постановка – Пламен Карталов.

На 17 юли, петък, 20:00 ч.  „На опера в полите на Витоша“ продължава с   „Норма“ от Винченцо Белини, постановка – Уго де Ана.
На диригентския пулт ще застане маестро Жорж Димитров. Участват – Габриела Георгиева – Норма, Гергана Русекова, Мартин Илиев, Иванка Нинова, Петър Бучков, Красимир Динев.

Софийската опера ще представи операта „Дон Карлос“ от Джузепе Верди на 18 юли, събота,  20:00 ч. с брилянтния Владимир Стоянов в ролята на Родриго, Маркиз Поза и Иван Момиров в ролята на Дон Карлос. С Цветана Бандаловска Елизабет Валоа, Светозар Рангелов, Диана Василева, Александър Георгиев и др.

Диригент – маестро Григор Паликаров, режисьор – Пламен Карталов.

Последното заглавие,  включено в Програмата на сцена „Римски площад“ – Киноцентър "Бояна", е операта „Кармен“ от Жорж Бизе на 19 юли, неделя,  20:00 ч.  Участват – Гергана Русекова, Радостина Николаева, Костадин Андреев, Веселин Михайлов, Силвана Пръвчева,  Светозар Рангелов, Атанас Младенов, Детски хор с диригент Таня Лазарова и др.

На диригентския пулт – Жорж Димитров. Сценография – Миодраг Табачки, художник на костюмите – Християна Михалева-Зорбалиева.  Постановка – Пламен Карталов.

Проектът се реализира под патронажа на кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова в рамките на Програмата „Опера в парка“ и е част от Календара на културните събития на Столична община за 2020 г., с подкрепата на  Nu Boyana FilmStudios.

Билетите са в продажба на касата на Софийската опера, както и онлайн на сайта на операта; www.operasofia.bg, Easy PayEpayGo и Eventim.bg. На мястото на събитието има позиционирана каса, която ще работи в дните на спектаклите.

Столична община и "Центърът за градска мобилност" удължават работното време на обществения транспорт (автобусна линия № 64) от "Ню Бояна Филм Студиос" до приключване на спектаклите. Повече информация можете да намерите на сайта на Центъра за градска мобилност.