Назад

Национален конкурс „Плакат – Костадин Отонов“: изложба в Галерия на открито в парка пред НДК (22.07. – 5.08.)

Втората изложба с плакати от третия Национален конкурс „Плакат – Костадин Отонов“ ще бъде представена в Галерия на открито в парка пред НДК (до Кино "Кабана”) от 22 юли до 5 август 2020 г.

В експозицията ще бъдат показани плакати, създадени специално за конкурса и разработени по седем социални теми: „Глобалното затопляне и изменението на климата – тук и сега“, „Градовете на бъдещето“, „Благосъстояние за всички – здраве, права и екология“, „75 години ООН, 65 години България в ООН. Сега накъде?“, „Корона вирусът и светът утре“, „Думите – балсам и отрова“ и „Земята е красива и без опаковка“.

Третото издание на Конкурса „Плакат – Костадин Отонов” `2020 г. е организирано от Национална художествена гимназия „Цанко Лавренов“ – училище по изкуствата към Министерство на културата, с любезното съдействие като съорганизатор на Министерство на външните работи на Република България. Настоящият конкурс е посветен на отбелязването на 75 години от създаването на ООН и на 65 години от членството на България в организацията. В селекцията участваха 59 плаката на ученици на възраст от 14 до 18 години (от 8. до 11. клас) от училищата по изкуствата към Министерство на културата.

Гласуването се проведе дистанционно на два етапа на 18 и 19 юни 2020 г. чрез онлайн система за оценяване в официалния сайт на НХГ "Цанко Лавренов". Всички конкурсни творби бяха селектирани и гласувани от компетентно жури, в чийто състав участваха представители на Министерството на външните работи на Република България, Министерството на културата на Република България, Областна администрация Пловдив, Община Пловдив и Общински институт "Старинен Пловдив", преподаватели от Национална художествена академия, Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство, ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий", НХГ "Цанко Лавренов", НГПИ "Св. Лука", НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“, Национална професионална гимназия по полиграфия и фотография, НХГ "Димитър Добрович" и утвърдени графични дизайнери.

Номинирани за награждаване са учениците Надежда Боянова – НХГ "Цанко Лавренов", Никол Петрова – НГПИ "Св. Лука", Виктория Йорданова – НГПИ "Св. Лука", Венцислав Нанов – НГПИ "Св. Лука", Нина Врачева – НХГ „Цанко Лавренов“, Виктория Илиева – НХГ "Ц. Лавренов", Дара Трайчева от НГПИ "Св. Лука".

Медийни партньори на събитието са Радио Пловдив, TrafficNews, PLOVDIV TIME, Уча в Пловдив и EuroPlovdiv.