Назад

Фотографска изложба за 60-годишнината на Детския хор на БНР в Галерия на открито

 

Един вечно млад състав става на 60 години през 2020 година. В първия пролетен ден преди шест десетилетия избраните от маестро Христо Недялков певци за Детския хор на Българското национално радио се събират за първата си репетиция. Тогава още никой не знае какво славно бъдеще очаква „славеите“, както сега ги наричат, които пеят и прославят страната ни и уверено „излитат“ към световните сцени.

Детският хор на Българското национално радио е лауреат, носител на абсолютни, специални, първи награди, златни медали и дипломи за най-високи художествени постижения от много национални и международни хорови конкурси и фестивали, а през 2002 г. Европейската федерация на хоровете към Европейския съюз го удостоява с титлата “Посланик на европейската култура”.

От 2013 г. до днес начело на хора е дългогодишният диригент, асистент и ученик на Маестро Недялков –  Венеция Караманова, която съхранява и успешно продължава да развива наследената традиция. 

За своя 60-ти юбилей хорът има предвидена богата програма, включваща концерти, изложба, издаване на юбилеен албум и компакт диск. Световната пандемия и обявеното извънредно положение в страната наложиха неминуема промяна в нея, но честванията на юбилея ще започнат на 18 май 2020 г. с изложбата „Отвъд песента“ на фотографа Тихомира Методиева – Тихич. Изложбата се организира от Сдружение „Ангелогласно детство“, финансирана от Столична програма „Култура“. Столичани и гостите на града ще могат да я разгледат в Галерия на открито на Столична община в Градската градина, от 18 май до 2 юни 2020 г.

Тихомира Методиева – Тихич е фотограф – доброволец на Детския радиохор в последните години. Тя снима участията и концертите на хора в страната и чужбина. В 28-те кадъра тя представя не само изявата на децата на сцената, но и репетиции, пътувания, подготовка и живота „отвъд песента“. Графичният дизайн на изложбата е на Александра Еврова.