Назад

Столична библиотека с планинско четене и библиобус на Еньовден

За четвърта поредна година Библиотеката на София се включва като партньор в честванията по случай Еньовден, организирани от Национален комитет „Петър Димков” и дирекция ПП "Витоша".

Традиционно празникът ще започне в 08:00 ч. от "Княжево" (градинката на последната спирка на трамвай № 5) с туристически поход по маркираната пътека „Aлея на билките” с мисли на Петър Димков.

Фолклорната програма  ще стартира в 12:30 ч. на естрадата пред  хижа „Момина скала“, където всички посетители на планината ще могат да вземат участие и във възстановката на стари народни обичаи – провиране под арка от 77 и половина билки, „медена питка”, ръсене с „мълчана вода” и др. Ще бъде даден и стартът на конкурса за детска рисунка  „Нарисувай ми билка”.


Столичната библиотека се включва в празника със:

 Планинско четене с поетите Йордан Евтимов, Лъчезар Лозанов и Георги Гаврилов;
 Интересни заглавия от издания на Петър Димков, съхранявани във фонда на Столична библиотека, както и такива, свързани с празника, билките и природосъобразния начин на живот;
 Фотоизложбата „Очи между клоните”, в която авторът ѝ Алпер Османов показва чрез фотообектива горски мотиви с акцент животни от дълбините на горите;
 Библиобус, в който желаещите могат да стана читатели на Библиотеката на София и да си вземат книги;
 Планинска къщичка на „Момина скала”, заредена с нови книги;
 Безплатни едногодишни читателски карти, осигуряващи пълен достъп до ресурсите на Столична библиотека.

Събитието е част от инициативата на Столична библиотека „Библиотека в планината” и кампанията „Зелени пътеки към библиотеката“.