Назад

13. издание на платформата „Световен театър в София“

Спектакъл на Ян Фабър за първи път в България на 13. издание на платформата „Световен театър в София“.

Сатиричният театър, Младежкият театър, Театър „Азарян“ – НДК и Дом на киното стават домакини за 6 престижни международни театрални заглавия.

Между 2 и 13 юни в София ще се проведе 13. издание на платформата „Световен театър в София“. Големият акцент в програмата е „Щедростта на Тавита“ – първи сценичен спектакъл на Ян Фабър и неговата компания „Трублейн“, гостуващ на българска сцена, на 6 юни от 19.30 часа в Сатиричен театър „Алеко Константинов”.

Платформата е част от Календара на културните събития на Столична община за 2019 г.

През последните 30 години Ян Фабър се утвърждава като един от най-значимите артисти на съвремието. Той работи в сферата на театъра, танца, визуалните изкуства и пърформанса, като всяка негова творба разширява границите на изкуството. Той е единственият съвременен артист със самостоятелна изложба в Лувъра, а сценичните му творби са представяни на най-големите международни сцени и фестивали по света като Авиньон, Биенале на Венеция, БИТЕФ, Импулстанц и мн. др. 

„Щедростта на Тавита“ е част от поредица сола, които Ян Фабър създава за отделни изпълнители, с които е работил. Той ги нарича  „вòйни на красотата“ и в спектаклите представя някакво тяхно изключително качество. На сцената излиза енергичният и харизматичен млад италианец Матео Седда. Облечен като фокусник и с позлатени устни той танцува под страховито надвиснали над главата му висящи игли.  Спектакълът е вдъхновен от библейския разказ за Тавита. Тя била известна със своята щедрост и шиела дрехи за бедните. Умира от неизвестна болест, но апостол Петър я възкресява. Чрез ритуала на танца Матео Седда се опитва да достигне до по-интензивно състояние на съществуването.  

13. издание на "Световен театър в София" ще бъде открито на 2 юни от 19.00 ч. в Младежкия театър с изцяло мъжкия актьорски състав на „Макбет“ по Шекспир на режисьора Алесандро Сера и неговата компания от Сардиния „Театроперсона“. През 2017 г. спектакълът печели престижната театрална награда „Юбю“, както и наградата на италианската театрална критика за „най-добро представление“. Следва прожекция в Дом на киното на 8 юни от 19.00 ч. на отличения със „Златна маска“ „Онегин“ по Пушкин от вундеркинда на съвременния руски театър – младия руски режисьор Тимофей Кулябин.

Следват два необикновени танцово-театрални спектакъла на сцената на Театър „Азарян“ в НДК: „Хуманоптер“ от Франция, съчетаващ жонглиране и танц (11 юни, 19.00 ч.) и „Глухарче“ от Гърция на хореографите Ханес Ланголф и Ермира Торо, работили с легендарната танцова компания DV8 Physical Theatre. Финалът ще бъде поставен на 13 юни от 19.00 ч. в Младежкия театър с гостуването на Националния театър – Скопие със зрелищната и модерна постановка върху класическата „Чайка” от А. Чехов.

Всички спектакли са с превод на български и английски език.

Билетите са в продажба на касите и уебсайтовете на домакините: Сатиричен театър „Алеко Константинов”, Театър „Азарян“ – НДК, Младежки театър „Николай Бинев“, Дом на киното.

--

„Световен театър в София“ е част от Календара на културните събития на Столична община за 2019 г.

Реализира се в партньорство с Френски институт, Италиански културен институт в София, Фондация „Америка за България”, Британски съвет.

Осъществява се с подкрепата на Министерството на културата и на Национален фонд „Култура”.

"Световен театър в София" благодари на Първа инвестиционна банка и на театрите домакини.

--

За повече информация:

http://viafest.org/sofia

Facebook: „Световен театър в София”

http://worldtheatreinsofia.wordpress.com/