Назад

"Пролетен базар на книгата '2019"

"Пролетен базар на книгата '2019"

"Пролетният базар на книгата" е част от Календара на културните събития на Столична община за 2019 г.


На 28 май (вторник) по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост и в навечерието на Международния ден на детето започва най-голямото пролетно книжно изложение в България – традиционният "Пролетен базар на книгата".

Любимото пролетно събитие отново ще предложи на многохилядната си публика вълнуваща разходка сред хиляди книги, представяйки над 160 български книгоиздатели и книготърговци на три нива в НДК.

В рамките на шестте дни на изложението посетителите ще могат да се насладят на традиционната културна програма, наситена с премиери на книги, четения и срещи с автори. На щандовете на издателствата, както и на сцената на културната програма, която ще се проведе на Мраморно фоайе, предстоят десетки срещи с автограф с писатели и поети, сред които Божана Апостолова, Боян Биолчев, Деян Енев, Димо Райков, Здравка Евтимова, Костадин Филипов, Петър Величков, Таня Иванова, Цочо Бояджиев и други.

Паралелно с "Пролетния базар на книгата" ще се проведе и "Софийски международен литературен фестивал за деца и младежи". Програмата на второто издание на Фестивала също ще бъде на Мраморно фоайе и ще се състои от разнообразни събития, подходящи за всякакви възрастови групи: срещи с автори, преводачи и художници от България и чужбина, сред които Алесандро Гати (Италия), Борис Стоилов, Бьорн Суртлан (Норвегия), Гюдрюн Скретинг (Норвегия), Иглика Дионисиева, Петя Миладинова; майсторски клас по творческо писане с Петя Кокудева; творчески работилници; изложба на илюстратора Любен Зидаров.

Официалното откриване на "Пролетния базар на книгата" и "Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи" е на 28 май в 10:30 ч. в Мраморно фоайе на НДК с участието на Детска вокално-театрална формация „Таласъмче”. Част от церемонията е и откриването на изложбата „Любен Зидаров. Майсторът на детската илюстрация”. Автор на богато и разнообразно творчество в областта на илюстрацията и изкуството на книгата, простиращо се през последните седем десетилетия, Любен Зидаров е илюстрирал повече от 200 книги. През 2016 г. и 2017 г. е номиниран за най-престижната награда за детска литература в света – Мемориалния приз „Астрид Линдгрен”. Често определян като създател на модерното течение в илюстрацията за деца у нас, с голяма доза вероятност, в момента Любен Зидаров е най-възрастният действащ илюстратор на планетата.

За подробна информация за съпътстващите събития и участващите изложители следете сайта на Асоциация „Българска книга“, а също и страницата на събитието във Фейсбук. 

Работно време: 
28 май – 01 юни (вторник – събота), от 10:00 ч. до 20:00 ч.
02 юни (неделя), от 10:00 ч. до 18:00 ч.


"Пролетният базар на книгата" е част от Календара на културните събития на Столична община за 2019 г. и се осъществява с медийното партньорство на "Аз чета" – AzCheta.com, Radio N-JOY, bTV Radio, Jazz FM 104 MHz, Classic FM, www.actualno.com, Sofia Live, "Първите седем", "Мама Нинджа", Kafene.bg и площад "Славейков".

Организатор: Асоциация „Българска книга”

 

*****

 

Второто издание на "Софийски международен литературен фестивал за деца и младежи" ще се проведе от 28 май до 2 юни на Мраморно фоайе в Национален дворец на културата в рамките на традиционния "Пролетен базар на книгата".

Фестивалът се организира от Асоциация „Българска книга“ и е финансиран по Програма „Култура“ на Столична община.

Събитията от фестивалната програма са ориентирани към максимално широка детска аудитория и за всички възрастови групи. В неформални срещи децата и младежите ще имат възможността да се запознаят с творчеството на съвременни автори и художници от България и чужбина – авторката на книгата "Миш и Маш" Анита Тарасевич и илюстраторката Надежда Кацарова (представя ИК "Хермес"), писателя Алесандро Гати от Италия (представя Издателство "Фют"), илюстратора Борис Стоилов (представя ИК "Хермес"), писателя Бьорн Суртлан от Норвегия (представя Издателство "Фют"), писателката Гюдрюн Скретинг от Норвегия (представя Издателство "Изида"), писателката и поетеса Иглика Дионисиева (представя ИК "Жанет 45"), Владимир Шишков и д-р Людмила Емилова (представя Eunicata), писателя Макис Цитас от Гърция (представя Издателство "Изида"), преводачката и художничка Мирослава Скарлату, Гърция/България (представя Издателство "Труд"), актрисата и писателка Петя Миладинова (представя Издателство "Агата-А"), писателката Цвета Брестничка (представя Издателство "Фют"). 

Фестивалната програма предлага и участие в майсторски клас по творческо писане с авторката Петя Кокудева (представя ИК "Жанет 45"), среща с илюстраторките на най-популярните издания с приказки на Валери Петров (представя Colibri Books), среща с блогърите Стан и Стефи (представя "Егмонт"), среща и разказ на Георги Папакочев за майсторството на ателиерната фотография (представя Издателска къща ЗНАЦИ), първия Book Tag на живо (представя "Егмонт").

Посетителите на Фестивала могат да се насладят на изложбата „Любен Зидаров. Майсторът на детската илюстрация” (с подкрепата на "Егмонт").

Постановката „Карлсон, който живее на покрива” по Астрид Линдгрен, в изпълнение на Театър "Карлсон", също може да бъде видяна по време на "Софийски международен литературен фестивал за деца и младежи". 

Вижте програма на Фестивала тук: https://kids.literaryfest.org/program 

Достъпът до всички събития на Фестивала е свободен. 
Заявки за групови посещения изпращайте на адрес: m.dimitrova@abk.bg .