Назад

Представяне на проект за скулптура в градската среда на Уилфрид Алмендра

13 – 21.06.2019 г.

Откриване: 13 юни (четвъртък), 18.00 часа, Галерия „Васка Емануилова”


Уилфрид Алмендра е френско-португалски художник, който живее и работи в Марсилия. Тази година той е първият автор, поканен за участие в новата инициатива за скулптурна резиденция в България Sariev+Markov Sculpture Project, която стартира през месец март. Инициативата има за цел да кани международни художници, които да създават произведения и да ги представят в публичното пространство в България. По този начин не само ще се увеличи присъствието на изкуството в града, но и ще се акцентира върху неговата роля за възпитаване на отношение и развиване на диалога с публиката.

Галерия „Васка Емануилова” e партньор по образователната част на резиденцията и беше съорганизатор на еднодневен уъркшоп със студенти, който художникът Уилфрид Алмендра проведе в края на месец март под формата на дълъг преход от централната част до най-северния квартал на София – "Требич".

Работещ с разнообразни материали, Уилфрид Алмендра създава произведения, в които хармоничната еклектика на формите и материята произхождат от задълбочено наблюдение, анализ и преживявания на автора. Алмендра се интересува не само от физическия, но и от социалния и културния произход на материалите. В неговите произведения те изразяват икономически и класови взаимоотношения, исторически мотиви, политически и културни особености на архитектурата и др. В рамките на скулптурната резиденция в България авторът създава ново произведение, скулптурата VLZ310 Later, чието име е заимствано от модел на косачка, въплъщаваща потребителската мечта за дом и градина като олицетворение на щастието в предградията. Самата творба ще бъде поставена и открита в градската среда в София през септември 2019 г.

В рамките на настоящото представяне в Галерия „Васка Емануилова” зрителите ще могат да се запознаят с рисунките и скиците, показващи мисловния процес на автора, както и с документи и текстове за неговата работа. Те ще могат да видят и кратък филм, който показва целия процес на създаване на едно произведение, мотивацията на различни хора да подкрепят проекти за изкуство в публичното пространство и кадри от провелия се уъркшоп през месец март.

Проектът е финансиран по Програма „Култура” на Столична община.

Събитието е част от инициативата Sariev+Markov Sculpture Projects на Галерия "Сариев" и "Марковстудио", която се осъществява в партньорство с Програмата „Изкуство и публично пространство” на Галерия „Васка Емануилова”, филиал на СГХГ.

Визитата на Уилфрид Алмендра в България е по покана от страна на галерия Sariev Contemporary като част от Sariev+Markov sculpture projects.

Sariev+Markov Sculpture Projects е съвместна инициатива на Галерия Sariev Contemporary и "Марковстудио", която чрез различни дейности (резиденция, образователен модул, съставен от разговори, уъркшоп, дни на отворените врати, както и изложба и сътрудничество с публични институции) цели изграждането на поле за създаване и представяне на скулптурни проекти за публичното пространство, както и среда за обсъждане и развитие на такива проекти.

Първите проекти на Sariev+Markov sculpture projects се осъществяват в партньорство с Френски институт, Столична община, Софийска градска художествена галерия и нейния филиал Галерия „Васка Емануилова“, Фондация „Отворени изкуства”.

*** 

За Уилфрид Алмендра: сред скорошните му самостоятелни изложби са експозиции в Clark House, Бомбай (2018); Centre Bastille, Гренобъл (2018); Palais de Tokyo, Париж (2017); Fogo Island Arts, Канада (2016); Chelles art center; Париж (2014); Passerelle art center, Брест; Fondation d'Entreprise Ricard, Париж, и Parc Saint Léger art center (2013). Неговата работа е включена като част от много международни изложби, включително Singing stones, Dusable Museum, Чикаго, САЩ (2017); Souvenir du XXIème siècle, Париж (2016); MuThe Other Sight, CAC Вилнюс (2015); Let's Play, част от Playtime, биенале Les Ateliers de Rennes; The Brancusi Effect, Kunsthalle Wien, Виена; Parapanorama, Palais de Тokyo, Париж (2014); Fieldwork, Marfa gallery, Тексас, САЩ; Vue d’en haut, Centre Pompidou, Мец (2013); Skyscraper: Art and Architecture Against Gravity, Музей на съвременното изкуство, Чикаго; Prestige, Culture Communication Center, Клайпеда, Литва (2012); Making is Thinking, Witte de With, Ротердам (2011); Perpetual Battles, Baibakov Art Projects, Москва; Retour vers le futur, CAPC, Артцентър Бордо (2010).