Назад

Изложба в СГХГ "Следите се губят. Дружество на южнобългарските художници (1912 – 1948)"

СОФИЙСКА ГРАДСКА ХУДОЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ
 София, 1000, ул. „Ген. Гурко“ 1, тел. 987 21 81, факс 981 19 44 sghg@sghg.bg http://sghg.bg

СЛЕДИТЕ СЕ ГУБЯТ

Дружество на южнобългарските художници (1912 – 1948)

22 юни – 25 август 2019 г.

Софийска градска художествена галерия

Откриване: 21 юни (петък), 18:00 часа

През 1912 г. в Пловдив се образува Дружество на южнобългарските художници, чиято история се разгръща в рамките на четири десетилетия, и по-точно до 1948 г. В състава на художественото обединение през годините се включват повече от 160 автори. Немалка част от тях днес историците на изкуството и публиката определят като колоси в развитието на българското изкуство, а сред тях безспорно са имената на Антон Митов, Андрей Николов, Иван Лазаров, Златю Бояджиев, Васил Бараков, Давид Перец, Цанко Лавренов.

Реализираното проучване, продължило повече от пет години – издирването на първични документи и каталози, прелистените десетки хиляди страници на периодичния печат, разкрива и низ от имена – заслужено или не, забравени или изобщо незапомнени, на художници, добавящи непознати нюанси в знанията ни за историята на Дружеството на южнобългарските художници и българското изкуство въобще. Експозицията е опит да се въведат всички разкрити до този момент автори, свързани с Дружеството (редовни членове, извънредни и гости), като всеки от тях, където това е възможно, е представен с творба, която е излагал в рамките на изложбите на южнобългарските художници. Немалка част от следите на тези художници днес са изгубени – все още не са открити данни за тяхното раждане и смърт, а още повече техни творби.

Изложбата проследява развитието на Дружеството през различните периоди на неговото съществуване. Поставени са акценти както върху предисторията на художествения живот в Пловдив, така и на отцепилите се от Дружеството в края на 20-те години автори, които образуват просъществувалата за кратко художническа група „Звено“. Не по-малко важен и интересен момент от изложбата е прочитът на историята на Дружеството в годините след 1944 г. Това е период, в който реставрирането на знанието за случилото се става все по-непостижимо.

Изложбата се осъществява с финансовата подкрепа на Програма „Култура“ на Столична община и в партньорство с ГХГ – Пловдив. В експозицията са включени произведения от колекциите на ГХГ – Пловдив, СГХГ, НГ – София, художествените галерии в Бургас, Казанлък, Кюстендил, Пазарджик, Русе, Силистра, Сливен, Стара Загора, Ямбол и частни колекции.

Екип на изложбата:

Аделина Филева – директор на СГХГ
Красимир Линков – директор на ГХГ – Пловдив

Изследователският проект е реализиран от:

Пламен В. Петров – идея и концепция
Наташа Ноева и Николета Гологанова – куратори
Рамона Димова – систематизация и логистика
Илинка Чергарова – реставратор
Трейси Спийд – превод на английски
Таня Пунева – коректор
Надежда Олег Ляхова – експозиционен дизайн.

Организаторите изказват благодарност на екипите на Централен държавен архив, Регионална дирекция „Архиви“ в Пловдив, Народна библиотека „Иван Вазов“ в Пловдив, на Съюза на българските художници, на Столична библиотека, Aукционна къща „Енакор“. Изследванията на екипа и изложбата се реализират със съдействието на семейство Лазарови, Марио Златев, проф. Христо Баларев, арх. Тодор Топлийски, Нина Мирчева, Боряна Вълчанова, Милена Балчева-Божкова.

За контакт: Пламен В. Петров, hagipetrov@gmail.com, 0887 924 555.

 

Информация за картините