Назад

FotoEvidence – "Фотографията като доказателство"

FotoEvidence

"Фотографията като доказателство"Фотографии, променили хода на историята

от 27.05. до 10.06.  – Галерия на открито на Моста на влюбените до НДК

от 11.06. до 11.07. – пред 120. ОУ „Г. С. Раковски”, НМУ „Л. Пипков”, ПГЕА,

както и пред Посолството на Словакия.

Изложбата включва 58 изображения на 19 автори от цял свят, с публикувани фотокниги от Фотоевидънс Прес. Издателството е основано през 2010 г. от българската фотожурналистка Светлана Бахчеванова и Дейвид Стюарт, в подкрепа на фотографи, работещи по темата за защита на човешките права и човешкото достойнство по цял свят.

От 2011 г. издателството всяка година дава своята награда FotoEvidence Book Award на фотограф, показал кураж и отдаденост в изобличаването на социална несправедливост.

До днешна дата Фотоевидънс е публикувало 22 книги, с които насочва общественото внимание към нарушаването на човешките права, потисничеството и престъпленията срещу личността. Няколко от тези книги са попадали в класациите за най-добри фотокниги през годините в "Тайм", "Ню Йорк Таймс", сп. "Смитсониън", "Мадър Джоунс", "Воуг" и "Фото-ай".

ФотоФабрика „изважда“ за пръв път в градска среда, пред очите на широката публика едни от най-разтърсващите кадри от книгите на  FotoEvidence, превръщайки ги в широкоформатни двуезични фототабла, показващи и разказващи покъртителни истории от съвременния живот на човечеството.

Публика ще има възможност да разгледа изложбата „Фотографията като доказателство “ в нейната цялост от 27 май до 10 юни в Галерия на открито на Моста на влюбените до НДК, а след това колекции от продукцията на  FotoEvidence  ще бадат експонирани  в продължение на месец  на открито в София, върху оградите на три столични училища и на Посолството на Словакия:

• 120. ОУ „Г. С. Раковски“, пл. „Папа Йоан Павел II“ 7 (от страната на бул. „Христо и Евлоги Георгиеви“)

• НМУ „Л. Пипков“, ул. „Оборище“ 17

• ПГЕА, бул. „Овча купел“ 1

• Посолство на Словакия, бул. „Янко Сакъзов“ 9, ъгъла с ул. „Кракра“

 

Подробна информация за фестивал „ФотоФабрика” ще намерите на: https://www.fotofabrika.org/bg,

https://www.facebook.com/fotofabrika.festival

 

Шестият фестивал ФотоФабрика е част от Календара на културните събития на Столична община за 2019 г.