Назад

Детски панаир

Празнуваме 1-ви юни с 60 безплатни ателиета за деца пред Народния театър

Детски панаир отбелязва 140-та годишнина на столицата с тематични ателиетаНад 60 културно-образователни инициативи за деца включва тазгодишното издание на Детски панаир в София, което по традиция ще се проведе на 1-ви юни пред Народния театър „Иван Вазов”. Организатори на събитието са Фондация „Изиарт” и Столична община, а всички инициативи за празника на детето са с вход свободен.


Предвидените работилници за 1-ви юни ще се провеждат в рамките на целия ден от 11.00 ч. и 20.00 ч. на територията на Градската градина и в близките музеи и галерии. По традиция Фондация „Изиарт” е изработила и специално създадени игри за музеите – децата ще могат да станат откриватели в Регионален исторически музей – София, Институт за етнография и фолклористика с Етнографски музей, Софийска градска художествена галерия, Национален природонаучен музей. 

За децата, които се интересуват от изкуство, са предвидени десетки работилници, между които по стъклопис, архитектура, пясъчни рисунки, плъсти, грънчарство, калиграфия (за писане на глаголица). Тази година са включени и няколко нови ателиета: по тъкане, любопитни техники по неврографика и цианотайп. Ще има игра, посветена на символите скрити в герба на София, както и тематично ателие, с което да отбележим годишнината на столицата, в което всяко дете ще може да изработи свой магнит с емблематична сграда на София. За бебета също е предвиден кът с игри от Thinkle Stars. В програмата има и редица спортни активности – танци, йога, тенис, шах. Организаторите са приготвили и атрактивна програма за сцената – музикални и театрални спектакли, танци и игри за най-малките. Както всяка година ще бъде показана и истинска пожарна кола, на която малчуганите ще могат да се качат и да усетят вълнението, като влязат в ролята на истински пожарникари.

Детски панаир е първият културен градски фестивал за деца и се е превърнал в едно от най-очакваните събития за детската аудитория. Основната му цел е децата да бъдат въведени в света на изкуството и културата, като се организират творчески ателиета, както на открито, така и в културни институции (музеи и галерии). Проектът е некомерсиален и позволява на всички желаещи деца да се включат абсолютно безплатно в културно-образователните инициативи.

Детски панаир е част от Календара на културните събития на Столична община за 2019 г.

Линк към събитието във facebook: https://www.facebook.com/events/857353281267062/