Назад

„Карнавал-Експрес '2019“

И тази година "Жар Театър" ще предложи на столичани и гостите на града карнавалните лаборатории под надслов „Карнавал-Експрес '2019“. Инициативата е финансирана по програма "Култура" на Столична община.

През лятото на далечната 2010 г. ентусиазирани артисти от "Жар Театър" реализират в няколко парка в София своята първа поредица от открити карнавални лаборатории. Инициативата позволява на всички, които искат да се докоснат до атракционните изкуства, да опитат да жонглират, да ходят на кокили или слак-лайн, да карат моноцикъл, да въртят пой и други интересни карнавални уреди.

Всяка година "Жар Театър" продължава и развива начинанието. Вече са осъществени над 80 карнавални и огнени лаборатории не само в столицата, но и във Варна, Габрово, Банкя, Созопол, Търговище, Стара Загора и дори в град Нанси, Франция и Аман – столицата на Кралство Йордания. В откритите карнавални лаборатории като активни участници безплатно са участвали близо 2500 човека на различна възраст – най-вече деца и младежи, но и възрастни ентусиасти – любопитни да изпробват възможностите си в атрактивни карнавални дисциплини. Екипът от водещи често включва опитни майстори на различните карнавални дисциплини от чужбина – над 50 млади улични и циркови артисти от 24 различни държави са демонстрирали през годините своите умения и са разкривали „тайните“ си пред участниците в лабораториите.

Тази година карнавалните лаборатории под надслов „Карнавал-Експрес '2019“ стартираха на 26 май и продължават на:

9 юни, 17:00 – 18:30 ч. – Парк „100 години София“, ж.к. „Младост 2”

30 юни, 17:00 – 18:30 ч. – Парк „Заимов“

14 юли, 17:00 – 18:30 ч. – Паркът при ОКИ ДК „Искър“, ж.к. „Дружба” (до езерото)

28 юли, 17:00 – 18:30 ч. – Парк „Заимов“.

Паралелно с карнавалните лаборатории ще бъде представена изложба с фотографии от „Айляк Парад“, който "Жар Театър" и неговите партньори от Англия, Италия и градът домакин осъществиха в началото на месец май в Пловдив като един от акцентите в програмата на „Пловдив – европейска столица на културата '2019”.

Проектът „Карнавал-Експрес '2019“ се осъществява с финансовата подкрепа на Програма „Култура“ на Столична община и е част от събитията, посветени на 140-тата годишнина на града като столица на България.