Назад

"Киномания" идва на 8 април със световни премиери и златни класики


"Киномания" е част от Календара на културните събития на Столична община

Тазгодишното извънредно издание на "Киномания" ще се проведе между 8 и 22 април 2021 г. Началото на 8 април в зала 1 ще даде филмът „Страх” с режисьор Ивайло Христов, продукция на ПРО ФИЛМ, в копродукция с ТРАНСФОРМЪРС/СОНУС/КИНОЛАЙТ/РЕВО ФИЛМС и с подкрепата на НФЦ, а в Програмата са включени още нови филми от последните две години, непоказвани досега у нас, българско кино, френски филми, златни класики и други.

34 заглавия ще представи кинопанорамата тази година, сред тях са новите творения на Уди Алън – „Фестивалът на Рифкин”, на Алмодовар „Човешкият глас”, на Кончаловски „Скъпи другари”, както и шпионският трилър с Бенедикт Къмбърбач „Сянката на шпионина”, а също и филм за живота на Селин Дион („Селин Дион: Силата на любовта”). В селекцията е и фаворитът за „Оскар” „Земя на номади” с Франсиз Макдормънд. Освен ретроспективата на големия Федерико Фелини, Програмата включва и шест филма с участието на Мишел Пиколи, като акцент във Фестивала на френския филм, както и филм в памет на Шон Конъри. Ексклузивно в селекцията на "Киномания" влиза и галапремиерата на „Голата истина за група Жигули” – новият филм на Виктор Божинов, продукция на Concept Studio.

„Перла” в короната на фестивала ще е ексклузивната прожекция на „Ханът и империята”, дигитално реставрираната версия от „Доли Медия Студио“ на легендарната трилогия „Хан Аспарух”, с която НДК отбелязва 40 години от създаването си. Специално събитие на Киномания е и вечер с текстовете, музиката и ролите на Стефан Вълдобрев, озаглавена  „Моята страст към киното”.

Сред премиерните български предложения в тазгодишното издание са и филмите „Сцени от живота на една актриса” на режисьора Иван Владимиров, продукция на ГАЛА ФИЛМ, в копродукция с БНТ, с подкрепата на НФЦ, както и Късата клечка” на режисьора Димитър Петков, продукция на ARS DIGITAL STUDIO с подкрепата на НФЦ. „Сцени от живота на една актриса”се среща със софийската публика, след като вече получи огромно признание – 3 награди „Златна роза” – Специалната награда на журито, за режисура и сценарий, както и специалната награда на журито от фестивала за операторско майсторство „Златното око“. Премиерната дата се променя на 19 април в кино „Люмиер“, като всички закупени до момента билети важат без презаверка. За първи път "Киномания" ще покаже и филми, заснети чрез виртуална реалност, които ще могат да се видят в зала 4 на НДК. Сред тях е и номинираният за „Оскар” „Сляпата Вайша” на Теодор Ушев. Филмите от "Киномания" ще са с прожекции в зала 1, зала 4 (VR предложенията), както и в кината: „Люмиер“, „Одеон“, „Влайкова“, Дом на киното, Euro Cinema, Кино G-8, а също и във Френския инстиут.

 

Пълната програма с точните дати и часове е на www.kinomania.bg

Билети може да закупите на касите на НДК, както и онлайн на www.tickets.ndk.bg