Назад

Фестивалът на френския филм започва на 9 април с трилъра „Вила Каприз”, непоказван още във Франция

На премиерата ще присъстват режисьорът на филма Бернар Стора, както и композиторът Венсан Стора

Тази година е десетото издание  на Френския филмов фестивал в рамките на „Киномания“, който ще се проведе от 9 до 22 април 2021 г.

Откриването в петък,  9 април 2021 г., от 19:00 ч. в кино "Люмиер" е с трилъра „Вила Каприз“, все още непредставен на публиката във Франция. На премиерата ще присъства посланичката на Франция г-жа Флоранс Робин. Специални гости са режисьорът Бернар Стора и композиторът Венсан Стора. В главните роли: Нилс Арестроп, Патрик Брюел, Ирен Жакоб.

Програмата на фестивала  включва общо 11 филма. Рубриката „Филмите на годината“ показва 5 заглавия от 2020 г.:„Вила Каприз“ на Бернар Стора, „Неочакван триумф“ на Еманюел Куркол, „Дьо Гол“ на Габриел льо Бомен, „Сбогом, глупаци“ на Албер Дюпонтел и „Парфюмите“ на Грегори Манье. Среща с креативността и многообразието на френското кино.

В памет на бележития актьор, угаснал през 2020 г., фестивалът представя рубриката „Удивителният Мишел Пиколи“. Петте филма „Мислех, че го познавам“ на Клод Соте, „Една странна афера“ на Пиер Грание-Дьофер, „Голямото плюскане“ на Марко Ферери, „Скок в празнотата“ на Марко Белокио и „Имаме папа“ на Нани Морети разкриват неговия огромен талант и многобройните му превъплъщения. Като „бонус“ селекцията включва и „Темрок“, един изключителен филм, демонстриращ силата на киното за протест.

Фестивалът се организира с подкрепата на БНП Париба, Citroën​ и Автомотор Копорация.

В София прожекциите на филмите ще бъдат в кината "Славейков", "Люмиер", G8, "Одеон", Euro Cinema, Дом на киното и "Влайкова", в Пловдив в "Лъки Синема", а във Варна във Фестивален и конгресен комплекс – Варна.

Киномания е част от Календара на културните събития на Столична община.

Можете да закупите билети на касите на кината. Намаление за ученици, студенти и пенсионери. Абонатите на Френския институт се ползват от намалената тарифа за прожекциите в зала "Славейков".

http://institutfrancais.bg/programata/963/festivaldufilmfrancais2021bg/

 

Не пропускайте и ексклузивната прожекция на филма „Ханът и империята”, с който НДК ще отбележи своята 40-та годишнина на 12 април в зала 1!

Киномания ще се проведе при спазване на всички противоепидемични мерки. Молим публиката да заповяда в киносалоните с маски и да спазва дистанция.

Цялата програма на Киномания може да откриете на: www: kinomania.bg