Назад

"А – или без извинение" (Изложба на албанско съвременно изкуство, 21.04. – 01.06.2021 г.)

А – или без извинение
NEXT Balkan: Албанско съвременно изкуство
 

Куратор: Адела Деметя

Бора Бабочи, Диомен Боричи, Ени Дерхеми, Фатлум Дочи, Аурора Калеми, Ледия Костандини, Олсон Ламай, Илир Лука, Миряна Мечай, Грета Плана, Алкета Рамай

Изложбата може да се види в Галерия "Васка Емануилова" и Галерия DOZA

21.04. – 01.06.2021 г.

Вернисаж:
20.04., 18:00 – 20:00 ч., Галерия „Васка Емануилова“
 20.04., 19:30 – 21:00 ч., Галерия DOZA
 

В изложбата участват единадесет автори, които дават лице на младата сцена на изкуство в Албания. Тяхното представяне е част от платформата NEXT Balkan, проследяваща тенденции в съвременното изкуство на Балканите. След представянето на сръбското съвременно изкуство през 2019 г. настоящото събитие представлява кураторската гледна точка към албанската сцена на Адела Деметя, основателка и директорка на „Лаборатория за изкуство в Тирана – Център за съвременно изкуство“.

Галерия „Васка Емануилова“ е партньор на платформата NEXT Balkan и на настоящата изложба, които са инициирани и организирани от Артфондация „ДОМА“.


Какво се случва на сцената на съвременното изкуство в балканските страни днес? Можем ли да намерим пресечни точки и общи тенденции? Как си представяме „бъдещето“ на изкуството и можем ли да говорим за един споделен разказ след наследството на големите балкански изложби?

Това са част от въпросите, които платформата NEXT Balkan се опитва да зададе и развие. Изложбата „А – или без извинение“ е коментар върху тях. Според замисъла на кураторката тя се оттласква от наследството на 90-те на албанската сцена и силното представяне на социалнотo и политически ангажираното изкуство. В Галерия „Васка Емануилова“ и Галерия DOZA са показани произведенията на разнообразна група автори, завършили образованието си в Албания и извън страната, които работят с богат набор от медии и изразни средства. В изложбата са включени картини, инсталации, видеа, звук и светлина, като кураторката се е стремила максимално да подчертае свободата на художествения замисъл. 

По нейните собствени думи: „А – или без извинение“ е концепция за изложба и мото, вдъхновено от артистичния и кураторски подход, който прави опит да избегне усещането за идентифициране с онова, което може да бъде възприето като ограничение. A, като първа буква от азбуката, символизира всяко начало, а в тази изложба отправната точка е концепцията да не се извиняваш. Без извинение: като един съществен аспект, който всеки художник или куратор може да притежава и да използва за осъществяване на своите цели, за да бъде възможно най-честен към вътрешната си по-висша реалност. Без извинение за избора да не представлява или свидетелства за културните, политическите и икономическите проблеми или да не документира посткомунистическото състояние и да разсъждава върху травмата и колективния опит, какъвто е случаят с много изложби и проекти на художници от Югоизточна Европа на Запад или в самия регион след падането на Берлинската стена.“

21.04., 17 ч., Галерия DOZA – Разговор на кураторката Владия Михайлова с Адела Деметя и Бора Бабочи за кураторската концепция, мотивацията и избора на художниците. Какво означава днес свободата на художника и какви са нейните измерения на фона на традициите на изкуството, настоящето на социалното съществуване на авторите и визиите им за бъдещето.  

Събитието ще се проведе с ограничени места при спазване на противоепидемичните мерки. То ще бъде излъчено и онлайн.

Изложбата е подкрепена от Програмата „Визуални изкуства“ на Министерството на културата на България.

Повече информация за авторите и кураторката на изложбата можете да намерите на: www.veg.sghg.bg


Следете информацията за изложбата на:

Страницата на събитието: https://www.facebook.com/events/118712703579446
Артфондация ДОМА: https://www.facebook.com/DomaArtFoundation

Галерия „Васка Емануилова“:
https://www.facebook.com/Vaska-Emanouilova-Gallery-130876093603950

Галерия DOZA:
https://www.facebook.com/dozagallery/


Галерия "Васка Емануилова", филиал на Софийска градска художествена галерия
Бул. „Янко Сакъзов“ № 15, Парк "Заимов"; тел. + 359 2 944 11 75; + 359 878 190 316

Галерия DOZA
Ул. „Цар Самуил“ № 52; тел. + 359 888 660 528