Назад

„Георги Ст. Раковски и софийските възрожденци“ (изложба: 13 април – 31 май 2021 г.)

„Георги Ст. Раковски и софийските възрожденци“ (изложба)РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – СОФИЯ представя изложбата „Георги Ст. Раковски и софийските възрожденци“. Експозицията е в чест на 200-годишнината от рождението на видния българин. Открива се на 13 април 2021 г. с възможност за разглеждане от 15:00 до 18:00 ч. при спазване на противоепидемичните мерки.

Най-новата временна изложба на Регионалния исторически музей – София отдава почит на личността и делото на Георги Раковски. Разказва за разностранните му интереси и професионална дейност.

Музейният разказ проследява паралелно две тематични линии. Първата обръща внимание на делата на българина в различните му и същевременно неизменно свързани поприща – революционер, учен, поет, публицист, издател. Заниманията му са разгледани и обяснени в контекста на епохата на Възраждането, пребиваването му в редица чужди държави и събитията в родна България.

Едновременно с горепосочения аспект, изложбата разкрива детайли за съвместната работа на Раковски със софийската възрожденска интелигенция. Сътрудничеството на нейни представители, каквито са Сава Филаретов и Михаил Буботинов, за печатните издания на Раковски, е сред акцентите.

Експонати от особен интерес в изложбата са два оригинала от книгите на Раковски, собственост на Регионалния исторически музей – София, както и оръжие от епохата. Изложбата се намира в подкуполното пространство в сградата на пл. „Бански“ 1. Достъпна е за разглеждане в периода 13 април – 31 май 2021 г. Посещенията се осъществяват при спазването на всички противоепидемични мерки.

Временната експозиция се реализира с партньорството на Софийската градска художествена галерия и Националния литературен музей. В изложбата са използвани архивни фотографии и документи от Българския исторически архив на Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”.