Назад

Париж чества българската култура с издание на фестивала „Един уикенд на Изток“, посветено на София

Фестивалът „Един уикенд на Изток“ за пета поредна година представя най-интересното и актуалното от културната сцена на столици от Централна и Източна Европа. През 2021 година на фокус е София.

Между 24 и 30 ноември в Париж ще бъдат представени близо 30 от най-актуалните български артисти, сред които писателят Георги Господинов и аниматорът Тео Ушев. Във френската столица те ще се срещнат с местните си почитатели. Тео Ушев е патрон на фестивала.

Столичната община подкрепя участието на родните творци и е един от официалните партньори на фестивала заедно с българското посолство във Франция и Българския културен институт в Париж.

Събитията ще се проведат в някои от най-известните галерии, кина, книжарници, театри и зали в Латинския квартал на френската столица. Съвременната българска литература ще бъде представена чрез творчеството на Георги Господинов, Теодора Димова, Капка Касабова, Аксиния Михайлова и Ружа Лазарова, а преводачът и българист Мари Врина-Николов ще разкаже за някои от големите ни автори.

Фестивалът "Един уикенд на Изток" ще бъде открит с филма на Весела Казакова и Мина Милева „Жените наистина плачат“, специално внимание ще бъде отделено на филмите на първата българка кинорежисьор Бинка Желязкова. Във филмовата програма са включени творби на Тео Ушев и „Февруари“ на Камен Калев.

Акцент са събитията, посветени на български творци, работили и живели във Франция. Философът и литературен теоретик Цветан Тодоров ще бъде почетен с участието на неговата дъщеря – Леа Тодоров, творчеството на Кристо ще бъде представено от Лор Мартен – президент на проекта по опаковане на Триумфалната арка и от племенника на артиста Владимир Явашев.

С изложби ще бъдат представени визуалните артисти Нина Ковачева, Стефан Николаев, Недко Солаков, Люба Халева, фотографите Евгения Максимова, Никола Михов и Елина Кешишева.

Програмата включва и музикални вечери в две от най-старите църкви на Париж – Сен Жермен де Пре и Сан Сюлпис. За меломаните ще има самостоятелен концерт на цигуларя Светлин Русев, участия ще имат пианистите Георги Черкин, Емануил Иванов и сопраното Ина Кънчева.

Фестивалът „Един уикенд на Изток“ е създаден през 2016 г. и предишните му издания бяха посветени на Варшава, Киев, Будапеща и Белград.