Назад

Фестивалът за свободен театър АСТ представя танцовия пърформанс "Алея на космонавтите" (24 и 25 ноември)

24 и 25 ноември, 19:30 часа, Регионален център за съвременни изкуства "Топлоцентрала"

Танцов пърформанс "Алея на космонавтите"
Компания "Саша Валц & Гости" 
Германия


Представянето на спектакъла "Алея на космонавтите" се организира от Гьоте-институт България, "Топлоцентрала" и Фестивала за свободен театър АСТ.

“Алея на космонавтите” е създаден от Саша Валц през 1996 г. и е едно от знаковите представления в съвременния танц. Играно в цял свят близо три десетилетия, то разказва за една ера на съвместния живот без възможност за бягство. В панелка в източен Берлин чувства и движения на три поколения се натрупват опасно около дивана в хола им. Неудобно комичното изследване на това тревожно пространство, претъпкано и сриващо се само в себе си, се разиграва на границите на танцуемото.

За “Алея на космонавтите” през 2000 г. Саша Валц – хореограф, танцьор и режисьор, е удостоена с наградата Grimme за забележителни индивидуални постижения в сферата на изкуството. Саша Валц е носител на още много награди и отличия, сред които са Френският културен орден Officier de l'Ordre des Arts et des Lettres и Немският федерален кръст за заслуги за огромния ѝ принос в изкуството. От 2013 г. Саша Валц е член на Академията за изкуства в Берлин.

Артистичната кариера на Саша Валц започва в началото на 90-те години на миналия век с импровизационния формат “Диалози” в Берлин, където тя практикува и развива нови подходи в хореографски инфраструктури. От 2000 до 2004 г. Саша Валц е сред режисьорите на театъра "Шаубюне". През тези първи години в Берлин тя създава хореографии с голямо международно влияние като трилогиите Travelogue и Körper, както и танцовата инсталация Insideout. От 2019 г. Саша Валц е асоцииран артистичен директор на Държавния балет в Берлин.

На 25 ноември от 10:00 ч. до 14:00 ч. в "Топлоцентрала" ще се проведе и уъркшоп на Орландо Родригес от трупата на Саша Валц “Въведение в работен процес за предстояща ко-продукция на танцово представление In C.

Фестивалът за свободен театър АСТ се реализира с подкрепата на Столична община.

Събитието във фейсбук: https://www.facebook.com/events/669539830694758/?ref=newsfeed.