Назад

Ден на европейското арткино (14 ноември в Дома на киното)


За шеста поредна година Международната конфедерация на арткината (CICAE) в партньорство с "Европа Синемас" организират в стотици кина на Европа „Ден на европейското арткино”.

През 2021 г. инициативата се реализира на 14 ноември – денят се превръща в празник, посветен на богатството и разнообразието на европейската филмова култура. С над 100 милиона посетители всяка година в Европа, арткината играят изключително важна роля в популяризиране на културното многообразие и дават поле за изява на млади таланти.

През 2021 г. патрони и посланици на проекта са режисьорите Илдико Енеди (Унгария) и Хонас Труеба (Испания), както и актьорите – режисьори Валерия Голино (Италия) и Матю Амалрик (Франция).

На 14 ноември в Дома на киното зрителите ще могат да видят специално подбрани заглавия:

В 17:30 часа – „Историята на жена ми“ – най-новият филм на унгарската режисьорка Илдико Енеди, носител на наградата ФИПРЕССИ Платиниум, която ѝ беше връчена по време на гостуването ѝ в София през 2018 година. Създаден по едноименния експериментален роман на Милан Фющ от 1942 година, филмът разказва за един облог на морски капитан, който заявява, че ще се ожени за първата жена, която влезе в кафенето. Героите в историята се оказват в плен на коварен лабиринт от страст и ревност. Авторът се занимава с вътрешните трепети на външния свят, с познатите на всички ни сложности и абстракции на душата. Ролите във филма са поверени на Леа Сейду, Луи Гарел, Гийс Набер, Жасмин Тринка, Луна Ведлер, Серджо Рубини и др.

Българското предложение в „Деня на европейското арткино“ е с начален час 15:00 – най-новият филм на Камен Калев „Февруари“. Представен в Works in Progress на 17-ия София Мийтингс през 2020 г., филмът получи заслужено признание – участие в официалната селекция на Кан `2020, а неговата първа среща с българската публика беше в Зала 1 на НДК като откриващ филм на юбилейния 25-и "София Филм Фест" през месец март. „Февруари“ е четвъртият пълнометражен филм на Камен Калев, един от най-талантливите и успешни режисьори на новото българско кино. Творбата е копродукция между България и Франция (Waterfront Film & Koro Films), а историята проследява живота на един човек – когато е 8-годишно момче, младеж на 18 години и вече като 82-годишен възрастен мъж. Пътят изглежда предопределен и монотонен – в родното място и извън него, в жега и в студ, ала по всяко време сякаш една невидима сила присъства в битието… Тя е част от нас и по тайнствен начин ни кара да продължаваме напред, към смъртта… Главната роля във „Февруари“ е поверена на Иван Налбантов. След прожекцията е предвидена среща с творческия екип на филма.

В специалния „Ден на европейското арткино“ в Дома на киното ще има прожекция на филма на Зайда Бергрот „Туве“, посветена на легендарната създателка на Муминтролите – Туве Янсон – началото е в 13:00 часа. Разказът пренася зрителите в Хелзинки в средата на миналия век. За художничката Туве Янсон краят на войната носи усещане за творческа и социална свобода. Модерно изкуство, луди партита и публична връзка с женен политик – нетрадиционният ѝ начин на живот се разминава със строгите идеали на баща ѝ, който е скулптор. Желанието за свобода на Туве е подложено на изпитание, когато тя се запознава с театралната режисьорка Вивика Бандлер. Любовта ѝ към Вивика е силна и всепоглъщаща, но Туве осъзнава, че чувствата, за които наистина копнее, трябва да са взаимни. Докато се бори с личните си проблеми, творческите ѝ начинания я отвеждат в друга посока. Въпреки че концентрира усилията си върху живописта, един страничен проект – меланхолични и страшни приказки, които разказва на децата в бомбоубежищата, заживява собствен живот. Така се раждат прочутите в цял свят Мумини…

Филмовият неделен ден приключва в 20:30 часа с предпремиерна прожекция на „Човекът, който продаде кожата си“ – номинираният за международен Оскар изключителен филм на тунизийската режисьорка Каутер Бен Хания, който беше удостоен и с наградата за най-добър актьор на фестивала във Венеция `2020. Сам Али е млад, чувствителен и импулсивен сириец, който заминава за Ливан. За да може да пътува до Европа и да живее с любовта на живота си, той се съгласява един от най-ярките модерни художници да татуира гърба му. Превръщайки тялото си в престижно произведение на изкуството, Сам открива, че решението му означава всичко друго, но не и свобода. „Този проект е роден от срещата на два свята. Светът на съвременното изкуство, по-специално творчеството на белгийския художник Вим Делвой, и светът на политическите бежанци – особено тези от Сирия, битката им за документи за път и разрешителни за пребиваване. Запитах се: „Какво би станало, ако известен художник предложи на бежанец да стане негово произведение на изкуството, за да разреши той проблема си със свободата на придвижване?“ – споделя Каутер Бен Хания.